KRAGUJEVAČKI FOTOGRAF PRIREDIO FOTOMONOGRAFIJU GRADA

0

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji kragujevački fotograf Zoran Petrović predstavio je fotomonografiju „Kragujevac za početnike i starosedeoce“. Knjigu su priredili Predrag Cile Mihajlović doajen kragujevačke fotografije, književnik Vidosav Stevanović i publicista Boško Protić. Štampana je u tiražu od 1000 primeraka, a sadrži 240 autentičnih fotografija.

fotomonografija

„Ove godine obeležavam dvadeset godina mog profesionalnog fotografskog rada. Skroman jubilej s obzirom na moje godine života. Pre dve godine sam postao svestan koliko je ovakva odluka važna za moj život, ali i za Kragujevac. Ovo je velika stvar za pojedinca, njegovu porodicu, prijatelje, grad u kome stasava kao čovek. Siguran sam da će ljudi kroz trideset godina sa mnogo više pažnje i znatiželje prelistavati ovu fotomonografiju. Zašto? To je priča o Gradu, ali kroz njegove ljude. Napravio sam izbor od hiljadu fotografija. Sve mi je bilo važno. Bezmalo svaki trenutak života koji sam ovekovečio od 1996. godine do ovog momenta. Majstor fotografije, Kragujevčanin Predrag Cile Mihajlović, pomogao mi je da napravim ključnu selekciju. Početnu ideju dao je Aleksandar Đoković, iz izdavačke kuće „Koraci“. Osluškivali smo glas sugrađana u kragujevačkim kafanama. Svakodnevni život! To je tema koju smo sveli na suštinskih 250 fotografija. Onih koje će biti važne za razumevanje nama bliskih godina, onima koji će doći za nama u narednim decenijama“ kaže autor.
fotomonografija 4

Petrović kaže da je Kragujevac značajan grad, što se kroz njegove fotografije vidi.

„U Kragujevcu je postavljen temelj za modernu Srbiju. Utoliko je moja odgovornost bila veća. Jako je teško kroz jedan običan trenutak ostaviti istorijsko svedočanstvo. Volim fotografiju iz života zato što u njoj nema nameštenih stvari. Tako ispisujem realnu istoriju i dovodim u ispravan kontekst vreme i Grad. Srećom, tokom ovih dvadeset godina napravio sam dosta takvih fotografija“.

fotomonografija 2

Fotomonografija je uradjena u punom koloru u tiražu od 1000 primeraka.

RTK, Ivana Retas

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime