KOMS: Gde su mladi u ekspozeu mandatarke 2022?

0

Krovna organizacija mladih Srbije objavila je saopštenje u kome izražava nezadovoljstvo delom ekspozea mandatarke Vlade RS Ane Brnabić koji se tiče položaja mladih.

„U ekspozeu nismo imali ni priliku da čujemo osvrt na procese koji su bili deo ekspozea premijerke 2020. godine a koji nisu završeni, niti smo čuli koji su to ključni prioriteti Vlade kada su u pitanju mladi. Za razliku od 2020. godine kada su navedene konkretne oblasti i ciljevi koje je potrebno ostvariti u mandatu Vlade, novi ekspoze nam ne govori na koji način će se raditi na unapređenju položaja mladih a ni koje oblasti će biti prioritetne. Ono što je u tekstu ekspozea takođe izostalo, jeste uspostavljanja i negovanje partnerstva sa mladima i zajedničko učešće u donošenju odluka, kao princip rada i uključivanja mladih.U ekspozeu tadašnje mandatarke Ane Brnabić 2020. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom formiranja prethodnog saziva Vlade, čuli smo da se mladi pominju 19 puta u tekstu ekspozea koji je bio na ukupno 47 strana, u nekoliko različitih oblasti. Pokrenute su mnoge teme od značaja za mlade, a u oblasti omladinske politike je bilo posebno značajno čuti da će neki od najbitnijih normativno-strateških procesa i dokumenata, biti prioritizovani i usvojeni tokom mandata novoformirane Vlade. Ipak, nakon dve godine svedoci smo da Zakon o mladima nije otišao dalje od jednog sastanka Radne grupe, Zakon o volontiranju nije upućen na usvajanje nakon održane javne rasprave; još uvek nemamo Zakon o radnim praksama a ni Strategija za mlade Vlade Republike Srbije nije usvojena“ navodi se u saopštenju.

Iako je deo ekspozea bio posvećen upravo problemu nezaposlenosti, konkretno nezaposlenost mladih pomenuta je na samom kraju obraćanja, nakon predstavljanja kandidata i kandidatkinja za funkciju ministara/ki. 

„Podsećamo da je KOMS uputio Otvoreno pismo Ministarstvu turizma i omladine i Vladi Republike Srbije, povodom formiranja novog resornog ministarstva. Krovna organizacija mladih Srbije će nastaviti da inicira dijaloge mladih i donosioca odluka i insistira na uspostavljanju stalne i direktne komunikacije te sistemskog uključivanja mladih u procese donošenja odluka. U narednom periodu KOMS će pokrenuti novi ciklus Dijaloga mladih i premijerke“ navodi KOMS.

Kompletno saopštenje možete pročitati OVDE

Prethodni tekst„Vučić proziva novinare po istom šablonu: red cinizma i kritike, red pohvala samom sebi i samosažaljenja“
Sledeći tekstGrujičić: 600 beba u GAK Narodni front u Beogradu dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime