Ko je bolji u pregovaranju – žene ili muškarci?

0

Pregovaranje je jedna od važnih veština, kojim god poslom da se bavite. Uz dobre pregovaračke sposobnosti, uspećete da pridobijete novog kupca, pomerite rokove za neki projekat ili ispregovarate bolju zaradu. Ipak, neretko se smatra da su muškarci bolji u ovoj veštini.Šta je, zapravo, jedinstvena snaga žena kada je pregovaranje u pitanju?

Žene donose svoje jedinstvene sposobnosti u svet pregovaranja,koje često nadmašuju očekivanja. One su majstori u čitanju suptilnih znakova i empatičnog pristupa, što im omogućava da stvore dublje i trajnije veze. Imajući u vidu da se oko 50% komunikacije tokom pregovaranja dešava neverbalno, jasno je zašto žene ovde imaju veliku prednost.

Pregovaranje ne mora biti samo o ceni ili uslovima posla, već i o razumevanju potreba i želja saradnika. Žene često briljiraju u postizanju „win-win“ situacija gde i kompanija i klijent ostvaruju korist. Jedna od pozicija na kojoj žene donose posebnu vrednost jeste i pozicija Business Developer-a.

Marija, Miroslava i Jelena, Business Developer-ke u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija, impresivnim rezultatima i izvanrednim odnosima sa kupcima menjaju tradicionalno ukorenjene narative.

Ne mogu da utičem na to da se stereotipi vezani za muške i ženske poslove sruše preko noći, ali mogu da svojim zalaganjem, rezultatima i uspešnim odnosima sa kupcima pokažem da sam ozbiljno shvaćena u poslu koji radim.  Još bitnije, prihvaćena sam, ne samo kao žena, već kao jednak deo tima prodajne sile koja broji više od 400 Business Developera“, kaže Marija, koja se ovim poslom bavi već šest godina.

Da na terenu još uvek postoji dosta predrasuda, potvrđuje i Jelena, koja sarađuje sa više od 120 kupaca na teritoriji jugozapadne Srbije. Danas je to više od 120 kupaca, ali na samom početku njene karijere na poziciji Business Developer-a, pojedini kupci joj nisu ni odgovarali na telefonske pozive, priseća se Jelena.

Dosta je izazovno biti žena na poziciji Business Developera. Na samom početku, kupci mi se nisu javljali na telefon, ali to se vremenom promenilo i danas imamo sjajnu saradnju. Drago mi je da nikada nisam odustala, jer volim ovaj posao i sama sam ga birala. Ispregovarala sam svoju sreću“, ističe Jelena.

Činjenica je da su kupci na terenu mahom navikli da rade sa muškarcima, ali Miroslava je brzo stekla njihovo poverenje. Stereotip sa kojim se često susreće, tokom osam meseci rada na ovoj poziciji, je da ovo nije stabilan posao za ženu, kao i da tu nema sigurnosti.

„Radila sam pet godina kao agent u Customer care timu, pre nego što sam odlučila da se oprobam kao Business Developer.Uopšte nisam imala dilemu da li je posao stabilan, ili nije, a sigurnost posla i uspeh na tržištu su sinonimi za kompaniju Coca-Cola HBC Srbija“, kaže Miroslava. 

U svetu biznisa, uloga Business Developera igra ključnu ulogu u širenju i napretku kompanije. Ono što je značajno jeste da žene na ovim pozicijama ne samo da unose jedinstvenu perspektivu i veštine, već i inspirišu nove generacije žena da prate njihovu stazu i izgrade karijere koje se ne ograničavaju stereotipima.

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija otvorila je vrata za sve ambiciozne žene koje teže da se pridruže dinamičnom poslovnom svetu, pokažu svoj potencijal i postanu deo prodajnog tima koji dominira na tržištu. Ukoliko ste među njima, prijavite se na konkurs za poziciju business developer-a.

 

Foto kompanija Coca-Cola HBC Srbija)

Prethodni tekstĐaci škola u Zaječaru protestuju zbog hladnih učionica
Sledeći tekstAkademija Oxford – Industrija lepote vrlo je popularna i taj trend samo raste

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime