Kako koristiti Google pay za plaćanje

0

Kompanija Google je još 2015. godine pokrenula svoju besplatnu uslugu beskontaktnog plaćanja. Ova usluga omogućava korisnicima da plate robu i usluge koristeći svoj mobilni uređaj ili računar. Google pay aplikacija koristi NFC tehnologiju (Near Field Communication), koja omogućava beskontaktno plaćanje jednostavnim dodirom mobilnog uređaja na odgovarajući terminal.

Google pay aplikacija

Da biste koristili ovu aplikaciju morate da imate uređaj koji podržava NFC tehonologiju. Kompanija Google je svoju aplikaciju učinila dostupnom korisnicima širom sveta, uz ograničenje za pojedine zemlje. Aplikacija se preuzima sa zvanične Google Pay prodavnice za korisnike android uređaja, odnosno iz App Store-a za iOS korisnike. Sama instalacije je vrlo brz i jednostavan proces. Nakon što preuzmete aplikaciju na svoj uređaj, proces instalacije se automatski pokreće i završava za svega par sekundi.

Registracija naloga

Da bi mogli da koristite aplikaciju potrebno je da se registrujete na Google Pay, odnosno da napravite korisnički nalog. Sledeći korak je dodavanje platne kartice banke. Platnu karticu možete dodati ili skeniranjem kartice ili ručnim unosom podataka sa kartice. Aplikacija dozvoljava korisniku da doda više kartica, a prilikom obavljanja plaćanja korisnik veoma jednostavno bira sa kojom karticom želi da obavi transakciju.

Kada je platna kartica dodata, aplikacija može se koristi za plaćanje u prodavnicama koje podržavaju ovu uslugu. Jednostavno otvorite aplikaciju, izaberete željenu karticu i dodirnete NFC terminal svojim mobilnim uređajem. Nakon toga potvrdite transakciju i završili ste uplatu.

Pored plaćanja putem NFC terminala, aplikacija podržava i onlajn plaćanje. Kada surfujete internetnom ili koristite neku od aplikacija koje podržavaju Google pay, jednostavno izaberete opciju plaćanja kroz Google pay i pratite dalja uputstva. Potrebno je da izaberete karticu kojom želite da realizujete ovu transkaciju i jednostavno potvrdite plaćanje.

Bezbednost vaših podataka u Google pay aplikaciji

Bezbednost i zaštita korisničkih podataka su veoma važni aspekti kada koristite usluge digitalnog plaćanja kao što je Google pay. Kompanija Google je za svoju aplikaciju osmislila nekoliko metoda da zaštiti i obezbedi podatke svojih korisnika. Vaši podaci se čuvaju na bezbednoj lokaciji i ne dele se sa trećim licima. Sama aplikacija koristi tokenizaciju koja zamenjuje broj kartice jedinstvenim tokenom koji se koristi za obradu transakcije. Token se generiše pomoću sofisticiranog algoritma i jedinstven je za svaku transakciju. Token se koristi za prenos informacija o plaćanju, dok se stvarni broj kreditne kartice čuva na bezbednoj lokaciji.

Google pored tokenizacije koristi i šifrovanje da bi obezbedio zaštitu podataka o kreditnoj kartici. Šifrovanje se koristi za zaštitu informacija o plaćanju koje se prenose između mobilnog uređaja kupca i prodajnog mesta. Ovo čini informacije o plaćanju nečitljivom i neupotrebljivom za bilo koga ko bi pokušao da pristupi tim informacijama.

Pored navedenog, kompanija Google koristi i nekoliko slojeva autentifikacije kako bi osigurala sigurnost korisničkih podataka. Korisnici moraju da se prijave na svoj Google nalog da bi koristili Google pay, a ovaj proces uključuje verifikaciju identiteta korisnika.

Koristeći napredne algoritme, aplikacija može da otkrije i spreči neovlašćene transakcije. Ako postoji sumnja na prevaru, Google pay će obavestiti korisnika i može privremeno da blokira njegov nalog dok se situacija ne reši.

Ako u nekom slučaju ipak dođe do krađe korisničkih podataka ili gubitka mobilnog uređaja, kompanija Google je omogućila svojim korisnicima da brzo blokiraju pristup svojim finansijskim informacijama. Korisnici mogu da koriste funkciju daljinskog brisanja koja omogućava brisanje podataka o plaćanju sa izgubljenog ili ukradenog mobilnog uređaja.

Uz sve mere bezbednosti koje je kompanija Google preduzela, važno je i da korisnici takođe preduzmu određene korake kako bi osigurali bezbednost svojih podataka.

Google Pay aplikacija je jednostavna i sigurna digitalna platforma za plaćanje koji olakšava  plaćanje u prodavnicama i na Internetu, kao i slanje i primanje novca. Ako je još niste isprobali, vredi je dodati na svoj mobilni uređaj i videti kako će vam olakšati upravljanje finansijama.

Prethodni tekstHijaluronski fileri – Otkrivamo vam korisne informacije
Sledeći tekstKoje su vrste antidekubitnih dušeka

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime