JEREMIĆ: ZABRANITI PRODAJU I ZAKUP ZEMLJE STRANCIMA

0

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić izjavio je da će se kao predsednik Srbije zalagati za zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, kao i da se to zemljište ne daje u zakup bez adekvatne tenderske procedure.

Kada budem predsednik neću dozvoliti da Arapi ili bilo koji drugi stranci dobijaju zemljište u zakup bez tendera„, rekao je Jeremić u razgovoru sa meštanima bačvanskog sela Parage.
On je ocenio i da nivo subvencija u poljoprivredi treba da bude podignut na nivo viši od današnjeg. Prema njegovim rečima, to je neophodno uraditi kako domaći poljoprivrednici ne bi bili u podređenom položaju u regionu ali i Evropskoj uniji gde se poljoprivreda tretira kao jedna od najzaštićenijih privrednih grana.
Jeremić je ukazao da je Srbija u prethodnih pet godina propustila da povuče 250 miliona evra bespovratnih sredstava iz evropskih fondova. „Jedini razlog zbog čega to nismo uradili je nekompetentnost državne administracije da se na organizovan način tim odvojenim i dostupnim sredstvima pristupi„, istakao je Jeremić, navodi se u saopštenju.
On je naveo i da Srbija ima izuzetno dobre političke i ekonomske odnose sa Kinom, a izvoz poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju je 20 miliona dolara dok Bugarska izvozi milijardu dolara godišnje, uglavnom poljoprivrednih proizvoda. „Ako Srbija izvozi 20 miliona dolara a Bugarska milijardu, a mi imamo bolje političke odnose tu očito nešto ne funkcioniše„, rekao je Jeremić.
On se založio i za poništvanje Zakona o smanjenju penzija, iz 2014. godine.
Autor: Beta

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime