JAVNE LIČNOSTI TRAŽE DA SE ZAUSTAVI HAJKA NA ZAŠTITNIKA

1

Pozivamo demokratsku javnost da se svim demokratskim i legalnim sredstvima suprotstavi autoritarnim tendencijama u državi i da se angažuje na sprečavanju daljeg urušavanja nezavisnih institucija, vladavine prava i demokratije u Srbiji, navodi se u Otvorenom pismu više od 250 ličnosti iz javnog života.

Predstavnici vlasti nastavljaju hajku na Zaštitnika građana Sašu Jankovića koristeći sve grublji i sve neprimereniji jezik, navodi se u pismu, koje prenosi Centar za praktičnu politiku.

Zakon o Zaštitniku građana propisuje postupak za razrešenje i predstavnici vlasti u parlamentu uvek mogu pokrenuti taj postupak i razrešiti Sašu Jankovića. Uslov je, naravno, da prvo dokažu da Saša Janković nestručno i nesavesno obavlja svoj posao, dodaje se u pismu.

Pozivamo predstavnike vlasti da, ako su uvereni u nestručnost ili nesavesnost Saše Jankovića, hitno pokrenu postupak za razrešenje i pokažu javnosti Srbije kojim argumentima raspolažu.

Nepokretanje takvog postupka nedvosmisleno znači da ocene predstavnika vlasti o Jankoviću kao „neodgovornom politikantu“, „lažovu“ i „neprijatelju Srbije“, nisu ništa više od opasnih kleveta, upozorava se u pismu.

Rad Zaštitnika građana nije izuzet iz kritike niti ocene javnosti, medija, pa i samog organa koji ga je izabrao – Narodne skupštine Srbije. Ali, kritika i kleveta nisu isto, navode potpisnici pisma.

Predstavnici vlasti, uključujući premijera Aleksandra Vučića i neke od ministara, služe se neprimerenim rečnikom, teškim optužbama, uključujući i optužbe za krivična dela, kao i prostim uvredama, što sve zajedno nikakve veze nema sa kritikom rada Jankovića.

U pismu se ukazuje da ni druge nezavisne institucije nisu pošteđene razornih kampanja koje se svode na klevete i paušalne, ali opasne optužbe za izdaju, špijunažu ili rad protiv države, kojima inače nema mesta u demokratskoj političkoj kulturi van sudnice i krivičnog postupka.

Podela na „nas“ i „njih“, patriote i izdajnike, „sluge tajkuna“ i „zdrave snage“ poništava mogućnost političke borbe, razara demokratsko uređenje i vraća društvo u predmoderno stanje.

Atmosfera koja je trenutno stvorena dovešće veoma uskoro do potpune paralize rada Zaštitnika građana i drugih nezavisnih institucija i obesmišljavanja samog koncepta nezavisne kontrole vlasti.

Urušavanje institucija i vladavine prava vode do urušavanja same države. Vlast vodi Srbiju ka autokratskom društvenom uređenju u kom su institucije sistema zamenjene voljom jednog čoveka i uske grupe lojalnih i povezanih ljudi, navode potpisnici pisma.

U svojoj prošlosti Srbija je već imala slična iskustva. Od takvih načina vladanja još se nismo oporavili. Ponovni prekid modernizacije i uređenja Srbije kao pravne i demokratske države ostaviće trajne i nesagledive posledice, upozoravaju potpisnici pisma.

Među potpisnicima pisma su i reditelj Goran Marković, sociolog Ratko Božović, profesor Marijana Pajvančić, dekan FPN Ilija Vujačić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrag Zec, profesorka Pravnog fakulteta Union Vesna Rakić Vodinelić, pisac Filip David, novinarke Danica Vučenić, Antonela Riha, Gordana Suša i Lila Radonjić, izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović, reditelj Kokan Mladenović, političari Gordana Čomić, Goran Ješić, Saša Paunović i Zoran Živković.

Vučić: Ko ga napada?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da svako u Srbiji, uključujući ombudsmana Sašu Jankovića, ima pravo na drugačije političko mišljenje, a građani će o svakome suditi i proceniti da li svoj posao rade dovoljno dobro.

Na pitanje novinara da li će zaštititi ombudsmana, premijer je odgovorio:

„Od čega? Ko ga napada? Nemamo problem sa njim. Čovek izlazi sa drugačijim političkim stavovima, mi to poštujemo. Svako u našoj zemlji ima demokratsko pravo da izražava drugačije političko mišljenje. Niti ga smenjujemo, niti ga ko dira“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li će zaštititi zaštitnika građana.

Vučić je naveo da Janković treba da radi svoj posao onako kako on misli da je najbolje, a da će građani o svakome suditi i proceniti da li su svoj posao uradili najbolje.

RTV

1 KOMENTAR

  1. pa vlast ga je postavila na to mesto a mi treba da ga branimo od te iste vlasti (ilise njegova vlast promenila pa treba da ga branimo od nove vlasti)? Smesno

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime