JAGODROM – KAKO POČETI SA FACEBOOK VIDEO MARKETINGOM

0

Facebook je, mislim da slobodno možemo tako reći, za mnoge ljude sinonim za društvene mreže. Samim tim, najveći broj potencijalnih kupaca nalazi se baš na ovoj društvnoj mreži.

Kao i svaka takva platforma, ima neka svoja pravila, koja morate poštovati, ako želite da imate koristi od takvog reklamiranja. Možda deluje kao da je to nešto zahtevno i komplikovano. Naprotiv, sve je to osmišljeno upravo sa ciljem da korisničko iskustvo pojednostavi i pažnju zadrži na Facebook stranici, bez osipanja prema eksternim linkovima.

Upravo iz te priče je proistekao i čitav Facebook video marketing, koji se smatra jako bitnim faktorom u reklamiranju na ovoj društvenoj mreži.

Na šta treba obratiti pažnju?

Kao što ste verovatno imali prilike da primetite, facebook video ima neka karakteristična obeležja: video će se pokrenuti samim tim što ste skrolovanjem došli do njega, biće bez zvuka, titlovan i najčešće kvadratnog formata. Ova pravila se uopšte ne moraju ispoštovati, ali se onda niko neće zadržavati na takvom snimku.

Zašto? Zato što je Facebook to tako uredio, a korisnici to oberučke prihvatili. Ukoliko ste shvatili na kom principu funkcionišu video snimci na Facebook-u, verovatno ste shvatili i to da je potrebno prilagoditi se i upoznati se sa pravilima. Evo nekih saveta koje vredi ispoštovati.

Naime, većina korisnika Facebook-a će gledati vaš video na nekom javnom mestu, gde neće hteti da pojača zvuk, ili se zvuk neće čuti pored okolne buke. Zato se morate postarati da video bude podjednako interesantan sa zvukom ili bez. I ne samo interesantan već razumljiv. Kod nekih video snimaka radnja je razumljiva i bez reči. Kod većine je, ipak, neophodno titlovima ispratiti sve što se glasom može objasniti.

Kao što će vas dobar naslov navući da pročitate tekst, tako će i prvih nekoliko sekundi odlučiti o tome da li će neko samo nastaviti da skroluje dalje ili će ostati da odgleda vaš video. Tih par sekundi su vaša prilika da zablisate pa ih zato pametno iskoristite. Možete tu smestiti neku rečenicu koja objašnjava dalji tok videa, na primer. Ukoliko neko treba da čeka čitav minut da shvati poentu, verovatno će mnogo ranije izgubiti strpljenje.

Osim toga, ni trajanje celog videa ne treba da bude duže od 2 minuta, kažu statistike. To je prosečno vreme koje je većina ljudi spremna da vam posveti, bez obzira što će izgubiti sate na mnogo manje bitne stvari, sveukupno gledano.

Na kraju je bitno da znate da je, za funkcionisanje svega pomenutog, neophodno da video bude postavljen direktno na Facebook-u, a ne linkovima preusmeren na neki sajt ili YouTube kanal. Na taj način ostajemo uskraćeni za automatsko pokretanje videa, a klik na neki link i slične radnje su nešto čime Facebook korisnici više ne žele da se zamaraju.

Više o ovoj temi čućete na IT konferenciji Jagodrom od našeg predavača Ivana Bildija, internet marketing stručnjaka. Registrujte se na www.jagodrom.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime