JAGODINSKI STUDENT NAPISAO OPROŠTAJNU PESMU „JAGODINSKOJ PIVARI“ – NEMA VIŠE NAŠEG „ČIČE“

16

Stefan Petković (27) student iz Jagodine ogorčen stečajnim postupkom „Jagodinske pivare“ koja postoji već 164 godine, a po svemu sudeći sledi joj gašenje, napisao je pesmu „Oproštajna“.

stefan pesma
Stefan Petković

Šta će nama naše, kad je tuđe slađe

Šta će nama naši, kad su bolji tudji

Uvek se neka bitanga nađe

Da tradiciju vekovnu rasproda i otuđi

A ti, budalo! Sedi kući, miran budi

Najbolje je da se svi pravimo ludi

Veruj premijeru: Stižu bolji dani!

Pa naruči švabsko pivo u srpskoj kafani

Znam, sve te ovo jedi

Al, sad ništa ne vredi

Pustili smo prevarante

Da nam o glavi rade

Skupljamo smeće iz kante

Tražeći zrno nade

Ne mogu ti reći da mi nije krivo

Prošlost nam brišu, istoriju, korene

To je bilo moje pivo

Za njega me vežu drage uspomene…

Sto šezdeset I kusur godina

Prodaje se u oglasu novina

Generacije radnika

Krv, suze I znoj

Mangupi pretvoriše u broj

Cifru sto ništa ne vredi

Poslednji pozdrav Jagodinci

Gigant umire u bedi!

I džabe psovke, džabe priče

Bolje zapalite sveće

Nema više našeg čiče

A bez njega ni nas biti neće!

Nazdravlje…

jagodinsko 4Stefan je i autor fejsbuk strane „Napiši mi pesmu“ na kojoj posetioci mogu da opišu dragu osobu svojim rečima, njene osobine, vrline i mane, zašto neko nekog voli i koliko mu znači.

Nije bilo teško doći na ideju napisati ovakvu pesmu jer to je slučaj koji je u žiži medijske pažnje trenutno. Živim u Jagodini i volim Jagodinsko pivo, mislim da je to sasvim dovoljna motivacija. Obraćam se narodu, svima koji vole Čiču i smatraju nedostojnim način na koji će se ugasiti jagodinski gigant. Tamo su radili naši sugradjani, a svi su oni Naši. Kad počnemo tako da razmišljamo, možda i bude bolje“ kaže Stefan.

Svih 146 radnika „Jagodinske pivare“ prijavilo se za dobrovoljni odlazak iz fabrike uz socijalni program zbog mogućeg uvođenja stečaja. Račun „Jagodinske pivare“ je u blokadi od 2. juna 2015. godine zbog duga većeg od 930 miliona dinara, bez kamate. Predlog za otvaranje stečaja u „Jagodinskoj pivari“ pokrenula je Agencija za privatizaciju.

Prethodni tekstJAGODINAC UJEDINIO SRBE, HRVATE I BOSANCE
Sledeći tekstPACIJENT PREMINUO OD GRIPA U KRAGUJEVCU

16 KOMENTARA

 1. E moj ti autore pesme… Od tvojih 27 godina života, polovinu je Palma upravljao gradom, i sve te godine je učinio sve što može da bi uništio tu istu Pivaru da bi neki na tom mestu zidali zgrade. Pa to znaju svi stariji Jagodinci. Zato se pokrij i ne prozivaj premijera, jer on nema ništa sa tim što Pivara ne radi dobro za 2 godine koliko je on premijer.

  • Dule, sve si objasnio! Niko nije upropastio Jagodinu osim ljudi, političara iz te iste Jagodine…
   U prevodu, što smo tražili to smo i dobili!
   A zanimljivo je što niko od lopurdi koje su upravljale pivarom neće da odgovara! Samo će da dobiju ili su već dobili drugo radno mesto… Dobro. Poprilično.

 2. A omladinac, sto nisi u pesmi naveo Calsberg koji je hteo da kupi i privatizuje fabriku, da je vrati na noge, ali je Sultan sve oterao, jer nije imao nikakve koristi i nije mogao da ugradi sebe. To nisi mogao da napises.

 3. Džabe si se mučio prosečni pesniče
  da opevaš kraj Jagodinskog Čiče.

  Stečaj nije i ne znači kraj,
  može biti ozdravljenja znaj.

  Propast nema veze s’ premijerom i vladom,
  nego ima veze s’ petooktobarskim smradom.

  Što se tiče ozdravljenja Čiče,
  tu se nalazimo na početku priče.

  Bez podrške Jagodine grada
  ne mogu pomoći ni premijer, ni vlada.

 4. Aha kriv vam Palma…a bio vam dobar kada se ulagalo I gradile se fabrike… Palma vam kriv sto Vucic ukinuo dobar deo budzeta…Decu vam vodio na more i placao autobuske karte i sve.Sto vam Vucic ne placa,vec ga boli k….za Jagodinu…

 5. Postovani,

  Izgleda da niste pazljivo analizirali pesmu,vec u prvoj strofi govorim o „nekoj bitangi“ nikoga nisam direktno prozvao,bas iz razloga sto se mnogo takvih bitangi namnozilo poslednjih decenija i svi su oni zasluzni za danasnju situaciju. Premijera sam ovlaz potkacio u jednom jedinom stihu i u par reci izrazio sam neslaganje,vidim da je to privuklo veliku paznju pojedinaca.Pesma nije posvecena premijeru,on je sporedna figura u mojoj poeziji,kao i u mom zivotu. Stihovi govore o nesreci citavog naroda i gubljenju nacionalnog identiteta,a Jagodinska pivara je samo jedan primer od mnogih u Srbiji.Nazalost,pojedinci pokusavaju da i ovu pesmu politizuju,omalovaze i izvrgnu ruglu.Svestan sam predsojecih izbora i znam da pomahnitale horde sa svih strana krecu u prljavu kampanju boreci se za svoje vodje i vlast.Ova pesma ne zastupa nikog osim naroda kome je i posvecena! <3

  • Drago dete, sve si u pravu, ali dok pokušavaš nepismene da opismeniš, gladnima oči da nahraniš,vreme prolazi…Pustite izbore, IZBOR je VAŠ, vas, omladine, pametne i školovane dece ove ojadjene Srbije. Pokrenite se , organizujte se,nemojte da bežite iz svoje domovine, pridružiće se roditelji i ostali nezadovoljni gradjani, ne čekajte izbore, ONI moraju da odu da bi vaša budućnost bila bolja. Skupite se sa svih fakulteta, vašu energiju, mladost i pamet ne može da pobedi šačica prevaranata i izdajnika koja se preoblače. IZBOR JE VAŠ, SRBIJA JE VAŠA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime