JAGODINSKI MASTER STUDENT NA PRAKSI U RUSIJI

0

Marija Marković, student master studija na smeru Vapitač u domovima na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, ovog leta je bila na stručnoj praksi u Rusiji. Reč je o projektu svetske studentske organizacije AISEK.

Marija je aplicirala, uspešno prošla selekciju i dobila mogućnost da šest nedelja radi sa decom u letnjem kampu u Novosibirsku, zajedno sa studentima iz mnogih zemalja sveta.Poseban fokus bio je na sticanju veština predstavljanja, rukovođenja timovima, podučavanja jezika, ali i na upoznavanju drugih kultura i predstavljanju sopstvene kulture. Glavni deo prakse Marija je imala u letnjem kampu „Patriot“ u mestu Mileševo, u oklini Novosibirska, gde je bila jedini student iz Srbije.

2 Studenti su sa decom boravili čitav dan, od jutarnjeg treninga, sportskih aktivnosti, nagradnih igara, preko rada na dobijenim zadacima koji su podrazumevali kreiranje televizijskog kanala, muzičke, likovne i plesne radionice… Dodatno, studenti su imali i seminare, master klas sa liderima i druge vidove edukacije. Dan se završavao uspavankom.Poseban utisak na Mariju ostavila su deca koja su bila izuzetno kreativna, kao i uprava kampa koja je spremno i sa puno poverenja omogućavala studentima da realizuju sve što su zamislili i isplanirali. Najteži deo avanture bio je oproštaj od novih prijatelja, kaže Marija, ali sa skromnošću napominje da je dobila poziv od direktorke da i naredno leto provede u ovom kampu.

„Trebaće dosta vremena da se utisci slegnu, ali najbitnije je da su svi pozitivni. Od prvog do poslednjeg dana sve je bilo apsolutno savršeno, bez ikakvih problema. Preporučila bih svim svojim kolegama da se usude i prihvate ovakvu vrstu profesionalnog izazova koji će obogatiti njihovo iskustvo“ – kaže Marija Marković.

Marija je na ovo putovanje mogla da ode zahvaljujući i podršci grada Jagodina, koji je pokrio troškove puta.

„Izuzetno je značajno da naši studenti, posebno oni koji na master studijama zaokružuju svoje obrazovanje, upoznaju sisteme vaspitno-obrazovnog rada širom Evrope. U tom smislu, Fakultet pedagoških nauka uvek podržava ovakva putovanja i uključen je u niz programa razmene studenata i nastavnog kadra. Takav sistem rada doveo je do toga da naši svršeni studenti u procesu veoma stroge selekcije dobijaju radna mesta u elitnim ustanovama, na šta smo veoma ponosni“ – kazala je prof. Violeta Jovanović, dekan Fakulteta.

Zahvaljujući već potpisanim ugovorima u okviru Erazmus+ programa, studenti i nastavnici Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini imaće prilike da deo ove školske godine, u trajanju do 6 meseci, provedu na sledećim institucijama u Evropi: Pedagoški fakulteti Međunarodni institut menadžmenta u Nikoziji (Kipar),Univerzitet u Marburgu, Institut Viana do Castelo (Portugal). Kao i ranijih godina, deo profesionalne prakse za najuspešnije studente završnih godina studija biće organizovan na pedagoškim fakultetima, u školama, vrtićima i domovima u Baji, Segedinu i Budimpešti.

 

 

Prethodni tekstNESTALA DEVOJČICA IZ SVILAJNCA KADA JE IZAŠLA DA BACI SMEĆE
Sledeći tekstU DESPOTOVCU PRONAĐENA DEVOJČICA IZ SVILAJNCA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime