JAGODINA ZA TRI GODINE DOBIJA AERODROM KOJI ĆE NOSITI CAKANOVO IME

1

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma, izjavio je da će Jagodina, u znak sećanja na pilota i odbornika Skupštine grada Miladina Stevanovića Cakana, izgraditi aerodrom koji će nositi njegovo ime.

– Od danas pa za tri godine izgradićemo aerodrom za putničke i privredne avione, Jagodina je industrijski centar Srbije i Evrope – rekao je Marković na komemorativnoj sednici Skupštine grada povodom smrti Stevanovića.

– To je želja Stevanovića, koji je bio legenda i predsednik Aero kluba Jagodina, i čijim je zalagenjem izgrađeno letilište za sportske avione – rekao je Marković.

Aerodrom za avione do 80 putnika, koji će imati izuzetno važnu ulogu u privrednom i turističkom razvoju ovog dela Srbije, ocenio je Marković.

Nukleus budućeg aerodroma u Jagodini je sadašnje letilište za sportske i školske avione Aero kluba, nedaleko od „Barutane“, oko šest kilometara od centra Jagodine, koje je registrovano, sa certifikatom za upotrebu, pušteno u upotrebu 2010. godine.  Formirana je pisata, tzv. letilište površine oko 40.000 kvadratnih metara (660 x 60), koja je prvi stepen budućeg poslovnog aerodroma, rečeno je Tanjugu u Aero klubu. Aero klub je uputio zahtev Direkciji za vazduhoplovstvo za registraciju aerodroma. Jagodina je imala aerodrom do 1951.

U biografiji Stevanovića piše da je leteo na 23 tipa aviona u ratnom i civilnom vazduhoplovstvu i helikopterskoj avijaciji. Imao je oko 30.000 letova. Prvi let je imao 1961. godine sa vojnog aerodroma Golubovac (Crna Gora).

Tanjug

Prethodni tekstPARTIZAN ČEKA JAGODINU
Sledeći tekstUHAPŠENI IZ „METAL SISTEMA“ NIKAD NIJE ŽIVEO U JAGODINI

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime