JAGODINA ZA TRI GODINE DOBIJA AERODROM KOJI ĆE NOSITI CAKANOVO IME

1

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma, izjavio je da će Jagodina, u znak sećanja na pilota i odbornika Skupštine grada Miladina Stevanovića Cakana, izgraditi aerodrom koji će nositi njegovo ime.

– Od danas pa za tri godine izgradićemo aerodrom za putničke i privredne avione, Jagodina je industrijski centar Srbije i Evrope – rekao je Marković na komemorativnoj sednici Skupštine grada povodom smrti Stevanovića.

– To je želja Stevanovića, koji je bio legenda i predsednik Aero kluba Jagodina, i čijim je zalagenjem izgrađeno letilište za sportske avione – rekao je Marković.

Aerodrom za avione do 80 putnika, koji će imati izuzetno važnu ulogu u privrednom i turističkom razvoju ovog dela Srbije, ocenio je Marković.

Nukleus budućeg aerodroma u Jagodini je sadašnje letilište za sportske i školske avione Aero kluba, nedaleko od „Barutane“, oko šest kilometara od centra Jagodine, koje je registrovano, sa certifikatom za upotrebu, pušteno u upotrebu 2010. godine.  Formirana je pisata, tzv. letilište površine oko 40.000 kvadratnih metara (660 x 60), koja je prvi stepen budućeg poslovnog aerodroma, rečeno je Tanjugu u Aero klubu. Aero klub je uputio zahtev Direkciji za vazduhoplovstvo za registraciju aerodroma. Jagodina je imala aerodrom do 1951.

U biografiji Stevanovića piše da je leteo na 23 tipa aviona u ratnom i civilnom vazduhoplovstvu i helikopterskoj avijaciji. Imao je oko 30.000 letova. Prvi let je imao 1961. godine sa vojnog aerodroma Golubovac (Crna Gora).

Tanjug

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime