JAGODINA OGLASILA TENDER ZA IZRADU DOKUMENTACIJE ZA BARUTANU

0
Gradska uprava Jagodine oglasila je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje radova glavnog kolektora za industrijski kompleks Barutana u naselju Vinorača, koje se nalazi na oko 2 km od grada.

Kako se navodi u dokumentaciji, ovim projektom obuhvaćena je izgradnja primarnog odvodnog kolektora naselja Vinorača do industrijskog kompleksa Barutana u dužini od oko 2km, čijom se realizacijom stvaraju osnovni preduslovi za tehnički ispravno i kontrolisano sakupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda uz adekvatnu zaštitu životne sredine.

Potrebno je, dodaje se, izvršiti reviziju i usaglašavanje sa postojećom zakonskom regulativom projekta za izradu kanalizacione mreže od Barutane do Pedagoškog fakulteta u Jagodini, a u okviru prve faze rešenja ispuštanja otpadnih voda sa područja grada obuhvaćeno je priključenje naselja Vinorača na postojeći sistem otpadnih voda u Jagodini.

 
Inače, problem otpadnih voda na ovom području dosta je izražen. Naime, na prostoru samoga grada, postoji izgrađena fekalna kanalizaciona mreža kojom se sakupljene otpadne vode odvode do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda lociranog na obali reke Belice.
 
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda grada Jagodine izgrađeno je i pušteno u rad početkom devedesetih godina prošloga veka, a predmetno postrojenje je koncipirano u vidu standardnog konvencionalnog sistema.

– U ostalim naseljenim mestima situacija po pitanju otpadnih voda je veoma kritična, s obzirom da ne postoje ni sistemi za sakupljanje i odvođenje, a ni sistemi za tretman upotrebljenih voda, već se ispuštanje ovih voda vrši individualno u neadekvatno izvedene septičke jame i kopane bunare i/ili direktno u obližnje vodotoke – navodi se u dokumentaciji.

Rok za podnošenje ponuda ili prijava je 21. decembar, za kada je zakazano i javno otvaranje.

S. P.

Prethodni tekstSUTRA UVEČE PONOVO JAČI UDARI KOŠAVE
Sledeći tekstPALMA : GLASAĆEMO ZA BUDŽET, JER JE INVESTICIONI I DOMAĆINSKI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime