JAGODINA I OKRUG IZVEZLI ROBU U VREDNOSTI 202 MILIONA DINARA

0

U poslednjih pet godina, izvoz privrede Pomoravskog okruga je u konstantom rastu, a u odnosu na 2010. godinu je udvostručen.

Direktor Regionalne privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić, izjavio je da je privreda pet opština Pomoravskog okruga i grada Jagodine, lane izvezla robe u vrednosti 202 miliona dolara, a uvezla za 158 miliona dolara.

Privreda Pomoravskog okruga je u 2014. godini povećala izvoz više od devet odsto, a smanjila uvoz oko 15 odsto
, napomenuo je Lučić na sednici Saveta Pomoravskog upravnog okruga, kome su prisustovali predsednici i zamenici opština.

Ono što je bitno jeste da je privreda u spoljnotrgovonskoj razmeni ostvarila suficit od 43,7 miliona dolara – rekao je on, ocenivši da privreda Pomoravskog okruga u neku ruku popravlja krvnu sliku spoljnotrgovinske razmene Srbije.

Od 2010. godine, zaključno sa 2014. godinom, poslednjih pet godina, imamo konstantno povećanje izvoza u Pomoravskom okrugu. Izvoz u 2014. godini, u odnosu na 2010. godinu je udvostručen – rekao je Lučić.

Rast je ostvaren i zahvaljujući proizvodnji novih proizvoda namenjenih izvozu, dodao je on.

Najveći izvoznici u prošloj godini bili su: Fabrika japanske kompanije “Panasonic” u Svilajncu, koja je na četvrtom mestu među deset najvećih izvoznika Šumadije i Pomoravlja, zatim “Confezioni Andrea Serbia” u Jagodini, koja je deseta, pa “Industrija kablova”, Mesna industrija “Juhor”, “Mobilturi”, “Metal – eko” Jagodina, “Conti 3″ Svilajnac, NIP “Spasić” Ćurija, “Vinex Levački grozd” Rekovac…

Prethodni tekstADAM MIRKOVIĆ POTPISAO ZA ŠVAJCARSKI „ARAU“
Sledeći tekstUMERENI PORAST CRNICE U PARAĆINU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime