IZLOŽBA SRETKA DIVLJANA U PAVILJONU „CVIJETA ZUZORIĆ“

0

U četvrtak 4.avgusta u umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ Mali Kalemegdan I, biće održana izložba slika umetnika Sretka Divljana. Otvaranje izložbe zakazano je za 20 sati.

divljan izlizba

Sretko Divljan rođen je 1946. godine u Novoj Pazovi. Srednju umetničku školu završio je u Nišu, a Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao 1975. godine. Član je ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije) od 1974. godine.
Do sada je imao oko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu od čega barem polovinu u vodećim srpskim i evropskim galerijama. Izlagao je i na oko 80 kolektivnih izložbi, a dovoljno je podsetiti da je na najznačnijoj kolektivnoj izložbi u Srbiji – Oktobarskom salonu izlagao blizu 20 puta, po čemu je jedan od rekordera.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja – od prve nagrade mladih slikara Jugoslavije koju je osvojio sa 15 godina, do nagrade za izložbu godine u SFR Jugoslaviji koju je podelio sa Milošem Šobajićem 1990. godine za izložbu slika održanu u Kulturnom centru Beograda.
Duže od dve decenije radio je kao profesor u jagodinskoj Gimnaziji, a od 1995. godine kao profesor na Pedagoškom fakultetu u Jagodini, gde obavlja funkciju dekana duže od deset godina.

Napisao je i desetak udžbenika od kojih je najpoznatiji „Istorija umetnosti za učitelje”, objavio jednu zbirku pripovedaka i jednu knjigu bajki koje su naišle na izuzetno topao prijem i kod književne kritike i kod čitalačke publike i režirao petnaestak predstava u Gradskom pozorištu Jagodine, Dramskom studiju Društva za kulturu „Kablovi” i studentskom pozorištu „Stanislavski”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime