IZLOŽBA SLIKA POVODOM DESETOGODIŠNJICE SMRTI ŽIKICE JOVANOVIĆA

0
U Zavičajnom muzeju u Jagodinu u utorak, 15. decembra 2015. godine u 19 časova biće otvorena izložba radova zavičajnog umetnika Žikice Jovanovića (1950-2005) povodom deset godina od smrti ovog umetnika.
Izuzev radova koje se nalaze u zbirci Zavičajnog muzeja, na izložbi su izložena ona dela Žikice Jovanovića koja se nalaze u privatnom vlasništvu, od kojih veći deo do sada nije bio poznat javnosti.
Na izložbi je predstavljen i onaj deo opusa ovog umetnika koji se odnosi na ilustraciju knjiga, karikaturu i scenografiju.
Kao likovni umetnik, Žikica Jovanović je stvorio prepoznatljiv izraz. U četiri decenije dugom stvaralaštvu prolazio je kroz različite faze, istraživao i neprekidno razvijao svoj likovni jezik. Kreiranjem osobene poetike i prepoznatljivog stila, Žikica je postao značajno ime likovnog stvaralaštva u Jagodini druge polovine 20. veka.
Autor izložbe je Jasmina Trajkov, istoričar umetnosti, viši kustos Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Zikica-Jovanovic1Žikica Jovanović (1950-2005)
Rođen je u Smederevu 1950. godine. Završio je Višu pedagošku školu u Beogradu-likovni odsek. Radio je kao radio – voditelj i novinar u Radio-novinskoj ustanovi „Novi put“. Bio je član Kluba likovnih umetnika Jagodine (KLUJ), Likovnog udruženja Jagodina (LUJ), Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Književnog kluba „Đura Jakšić“ iz Jagodine. Izlagao je od 1966. godine, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Pisao je aforizme, oprobao se i u glumi i radu na pozorišnoj scenografiji. Uređivao je Biltene festivala „Dani komedije“. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Umro je u Jagodini 2005. godine.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime