IZ KNJIGE UTISAKA U CRKVI U KONČAREVU – VELIČANSTVEN HRAM KOJI ODIŠE ČISTOTOM

0

Hram Sv Jovana u Končarevu za kratko vreme postao je centralni deo sakralne baštine sve veće i bogatije ponude jagodinskog turizma. Nekoliko je razloga za to, prvi svakako jer se u nju položene mošti Svetog Kneza Lazara Kosovskog koje je prilikom osveštanja položio patrijarh srpski Irinej, drugi jer predstavlja jednu od najlepših crkava koje su napravljene u skorijoj istoriji i treći, jer je njen ktitor porodica Dragana Markovića Palme.

7

Crkva privlači turiste i vernike iz svih krajeva Srbije, pa su je juče posetili penzioneri iz Vladimirca.

„Crkva je prelepa, obilazim pravoslavne hramove širom Srbije, nisam video da je neka ovako božanstveno oslikana. Hram je čudesan, oseća se jedan mir, uređen je kao što je retko koji u Srbiji, ljudi su organizovani besprekorno, uvek na usluzi i prisutni da nam objasne sve što nas zanima u vezi sa crkvom. Dobili smo poklone kako bi sačuvali uspomenu na ovu posetu“ kaže Radivoje Mihajlović.

5

Na ulazu u crkvu postavljena je knjiga utisaka u koju se već upisalo skoro hiljadu ljudi, dok je crkvu od osveštenja do danas posetilo nekoliko hiljada domaćih i stranih posetilaca.

Zanimljivo je da je crkva građena devet godina, kao i to da je Marković jedan od retkih ktitora koji nije želeo da njegov lik bude naslikan na zidovima crkve.

„Ja nisam svetac, ja sam političar, a oni nisu večni, večni su samo sveci. Ja sam običan čovek i nisam želeo da moj lik, kako je predloženo bude naslikan. Crkva i narod su jedno i ova će crkva ostati narodu zauvek. Za mene je najveći poklon što su ovaj hram osveštali patrijar Irinej i Vladika Jovan i želim da im se vrati na čast i na radost“ rekao je Marković.

42

Izgradnja crkve u Končarevu počela je 2. jula 2007. Crkva je veličine 22 puta 13 metara i ima prostora za 350 vernika. Izgrađena je u vizantijsko srpskom stilu, sa zvonikom i pet kupola. Krstovi na crkvi izgrađeni su u „Livnici Jeremić“ u Beogradu, ima ih šest i teški su od 50 do 150 kilograma.

8

Crkvu možete posetiti svakog dana, a ukoliko želite da se informišete ili najavite svoj dolazak to možete učiniti na (+381) 035 281 241.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime