IZ FIATA IDE 700 LJUDI?

0

Istekao rok za dobrovoljni odlazak radnika iz FCA, ali još nije saopšteno koliko njih se prijavilo. Tačan broj zaposlenih koji će morati da odu iz kragujevačke fabrike znaće se sledeće nedelje.

NI menadžment, a ni sindikat kragujevačke fabrike „Fijat Krajsler automobili Srbija“ nije u petak želeo da obelodani broj radnika koji se izjasnio za dobrovoljni odlazak iz kompanije.

Nezvanično saznajemo da će, najverovatnije u utorak ili sredu, menadžment ove italijansko-srpske kompanije zvanično saopštiti kolike se radnika prijavilo za dobrovoljni odlazak iz fabrike, kao i šta dalje, posebno u slučaju da se nije prijavio dovoljan broj radnika u skladu sa planovima rukovodstva.

Rok za prijavljivanje radnika za dobrovoljno napuštanje radnih mesta, uz stimulativne otpremnine u fabrici istekao je u petak tačno u podne, a do kraja radnog vremena se nije znalo ni koliko se tačno radnika prijavilo za odlazak ni kakvi će biti dalji potezi poslovodstva ove kompanije.

Dok se čeka saopštavanje konačne brojke, mnogi radnici FCA već su uzeli otpremnine i prijavili se na tržište rada. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je od ponedeljka 4. jula na šalterima ove službe počelo masovnije prijavljivanje radnika „Fijata“.

Visina otpremnina se, u zavisnosti od dužine staža, kreće od 300 do 1.800 evra po godini. Prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz fabrike počelo je 27. juna, nekoliko dana pošto je iz vrha kompanije saopšteno da se ukida treća smena u fabrici i da će se proizvodnja ubuduće, odnosno posle kolektivnog odmora u avgustu, odvijati u dve smene. Prema procenama sindikata, to znači da bez posla u FCA ostaje između 700 i 900 radnika, kao i još oko 600 iz kooperantskih firmi koje rade za potrebe „Fijata“.

U međuvremenu je i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravio u Torinu gde se sastao sa generalnim menadžerom kompanije Albertom Altavilom, nakon čega je saopšteno da će „Fijat“ dugoročno ostati u Srbiji.

BEZ REČI

IZ kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija“ u petak nismo mogli da dobijemo nikakvu reakciju povodom isteka roka za prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz fabrike. Zvanično saopštenje „FCA Srbija“ će uslediti tek naredne nedelje.

novosti.rs

M. L. – P. Ž.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime