Insajder – Žandarmerija izvodi građane iz RTS – a

0

Petnaesti protest „Jedan od pet miliona“ u toku je u Beogradu, a okupljeni građani su nakon blokade zgrade RTS-a i organizovanja „Dnevnika slobodne Srbije“ upali u zgradu javnog servisa. Desetine građana predvođeni predsednikom Dveri Boškom Obradovićem, Draganom Đilasom i Jelenom Anasonović, jednom od organizatorki protesta, ušli su u RTS tražeći da razgovaraju sa nekim od urednika i novinara, javlja reporter Insajdera. Obradović je rekao da je direktor RTS Dragan Bujošević odbio zahtev da se organizatori vanredno uključe u program RTS i dodao da ostaju. Sve vreme pristižu policijska pojačanja, žandarmerija je ušla u zgradu RTS-a gde su lideri opozicije i jedan broj građana. Pripadnici Žandaremerije su oko 21.30 ušli u zgradu Radio televizije Srbije i počeli da izvode ljude.

Građani koji su ušli u RTS skandirali su policiji „koga čuvate“ i pozvali ih da stanu uz njih.

Boško Obradović je saopštio da zahteva gostovanje predstavnika protesta „Jedan od pet miliona“ odmah u programu RTS-a.

„Tražimo malu stvar  – vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici“, rekao je lider Dveri. Rekao je da nakon toga odmah izlaze, da će lično proveriti da li su svi izašli.

„Neka dođu Nenad Lj. Stefanović i Dragan Bujošević da pregovaramo. Mi se odavde nećemo razići dok nas ne puste na RTS“, izjavio je Obradović.

U zgradi su i pripadnici Žandarmerije, međutim, za sada nema sukoba sa demonstrantima.

Nakon dvadeset minuta od ulaska u RTS Obradović je u uključenju za televiziju N1 rekao da je video odgovor direktora RTS-a Dragana Bujoševića da im se ništa ne dozvoli.

„Video sam svojim očima Bujoševićevu poruku koja glasi nećemo im ništa dovoliti, u 21 policija će ih izbaciti iz zgrade“, rekao je Obradović.

Organizatori kažu da su tu da bi pružili podršku radnicima, koji ne smeju da ih puste u Dnevnik. „Puste nas dva minuta, bez pominjanja govornika“, navela je jedna jedna od organizatorki koja se obratila megafonom. „Želimo da se naš glas čuje uživo, i želimo pet minuta u Dnevniku i da date isti prostor, jednak, svim političkim predstavnicima“, dodala je.

„Mi imamo snimak gde policija juri organizatora protesta Srdjana Markovića i još neke studente i udara ga“, rekla je Anasonović okupljenima u zgradi RTS-a.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas istakao je da je nakon tri meseca red da RTS ugosti organizatore protesta, ističući da prilikom ulaska u RTS nije napravljen nijedan incident. Djilas je rekao i da su gradjani spontano ušli u zgradu i da to nije bila sinhronizovana akcija.

Sa večerašnjeg protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu upućen je poziv građanima da se okupe u što većem broju 13. aprila na veliki narodni protest u glavnom gradu jer to, kako je ocenjeno, pitanje opstanka.

Zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću upućen je zahtev da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka 19. marta do 18 časova ili će u suprotnom to sami uraditi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime