Ilić: Direktorka Uprave za veterinu mora biti smenjena, i ne samo ona

0

Fondacija Levijatan juče je na društvenim mrežama objavila nekoliko tonskih zapisa, razgovora između direktorke Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Emine Milakare i vlasnika privatne firme „Avenija MB“ Nenada Stevanovića u kojima se otvara sumnja na čitavo klupko korupcije između državnih, gradskih funkcionera i vlasnika firme koja po čitavoj Srbiji dobija tendere za skupljanje napuštenih pasa. 

 

U prvom delu snimka pratioci mogu da čuju „nameštanje tendera“ kako predstavnici Fondacije Levijatan kažu, od strane grada Vranja za privatnu firmu „Avenija MB“. Sekretarica gradonačelnika nekoliko puta zove vlasnika Avenije kako bi predao dokumentaciju, čak vlasnik Avenije daje uputstva šta da piše u tenderskoj dokumentaciji. Kasnije se na snimku čuje da sekretarica Avenije MB konsultuje Stevanovića gde da pozove osobu iz gradske uprave Vranje „da izađe“ i da joj preda nešto što su joj doneli.

„Najpre bih naglasila da autentičnost snimaka nije sporna, budući da su isti pribavljeni na Zakonom propisan način od strane nadležnih organa u krivičnom postupku koji je pravosnažno okončan. U tom postupku odgovorna lica Avenije MB nisu imala svojstvo okrivljenih te tako do trenutka podnošenja krivične prijave od stane Fondacije, protiv odgovornih lica AMB ovi snimci nisu korišćeni. Ono što ste čuli samo je kap u moru, a hronološki je početak 2018. godina. Na snimke je ukazano postupajućem tužiocu u predmetu po krivičnoj prijavi Fondacije za krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, falsifikovanje isprave, zloupotreba službenog položaja, prevara u službi, nesavestan rad u službi, a biće proširena i za krivično delo trgovina uticajem“ kaže advokat Fondacije Levijatan, Aleksandra Ilić i dodaje – „Slučaj tender u Vranju obuhvaćen je krivičnom prijavom i krivičnim delima koja sam navela u odgovoru na prvo pitanje. Tužilac ima mogućnost da u skladu sa dokazima koje pribavi, na teret stavi i krivično delo koje možda nije obuhvaćeno krivičnom prijavom ako su naknadno pribavljeni novi dokazi“

U audio snimku koji je objavila Fondacija, vlasnik privatne firme za koju udruženja godinama tvrde da zlostavlja i ubija napuštene pse, guši u neadekvatnom prevozu, traži od direktorke Uprave za veterinu „papir“ koji treba da priloži konkursnoj dokumentaciji kako ga ne bi odbili na tenderu, a Emina Milakara (direktorka Uprave za veterinu) ga preusmerava na kontakt osobu koja će mu obezbediti potrebnu dokumentaciju.

„To da Zakon o dobrobiti životinja krše oni koji bi trebalo da kontrolišu primenu istog, nije nikakva tajna. Dovoljno je istaći da postoji veliki broj lokalnih samouprava koji suprotno Zakonu, još uvek nemaju svoja prihvatilišta, početak je svakog početka. Uverenja sam da se svesno i namerno pravi jaz izmedju gradjana koji ne vole napuštene pse na ulicama i ljubitelja životinja koji o njima brinu, jer prvi ove druge smatraju odgovornim za postojeću katastrofalnu situaciju u vezi sa napuštenim životinjama, nesvesni da se upravo i njihov novac kao poreskih obveznika, iz budžeta lokalnih samouprava odvojen za namenu zbrinjavanja pasa sa ulica, koristi nenamenski i zloupotrebljava na štetu svih, najviše životinja“ kaže Ilić.

Na audio snimku muški glas govori koliko plaća mito (procenat) za posao koji obavlja. Takođe, pominje se slučaj kada je Aveniji MB zabranjeno da vrši usluge skupljanja pasa zbog neadekvatnog vozila (psi se guše i umiru u prikolici) a lično direktorka Uprave za veterinu interveniše da se saradnja sa Avenijom nastavi, o čemu u telefonskom razgovoru lično svedoči (26 min 40 sek). Na pitanje da li Fondacija raspolaže novim dokazima u ovom slučaju, pravna zastupnica Fondacije kaže:

„Da, jos mnogo dokaza brižljivo i temeljno prikupljanih. Mislim da se nepravedno potcenjuje snaga onih „malih, običnih“ ljudi kojima je svega dosta i u kojima još ima osećaja za pravdu i nepravdu. Oni uporište često nalaze baš u Levijatanu i ono što ne bi nikom, sa punim poverenjem predaju, kažu, dostave na raspolaganje Levijatanu. Što se tiče kaznene politike, peticijom je obuhvaćen zahtev za strožu kaznenu politiku. Nadležni organi utvrdiće odgovornost svih. I pre toga, zbog katastrofalne situacije u oblasti zaštite dobrobiti životinja i kršenja zakona, sada i uz konkretne dokaze, direktorka Uprave za veterinu mora biti smenjena. I ne samo ona“ kaže Aleksandra Ilić.
 
Udruženja za zaštitu životinja godinama ukazuju na to da privatna firma koja dobija tendere širom Srbije za skupljanje pasa, najsurovije krši zakon. Avenija MB u međuvremenu je promenila naziv firme ali nastavlja da posluje. Što se tiče Pomoravskog okruga Avenija MB radi u Paraćinu, Despotovcu i Svilajncu.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime