HOLDING KABLOVI I PRVA PETOLETKA ZAŠTIĆENI OD POVERILACA

0

Holding preduzeća Kablovi Jagodina i Prva petoletka iz Trstenika neke su od firmi koje će država, najviše još godinu dana, nastaviti da štiti od poverilaca, saznaje Tanjug

Rok u kojem drzava štiti preduzeća u restrukturiranju od plaćanja poveriocima ističe 31. maja, ali su nadležni u Vladi Srbije već najavili da će za firme koje su od strateškog značaja za državu taj rok biti produžen.
To, medjutim, ne može biti duže od godinu dana, a zatim će poverioci moći da krenu u naplatu svojih potraživanja.

Kako Tanjug saznaje u Socijano-ekonomskom savetu, na spisku zaštićenih, pored navedenih, nalaze se još i Fabrika maziva FAM iz Kruševca, pančevačka Petrohemija, rudnici Resavica i RTB Bor, te Holding kompanija Pamučni kombinat Jumko iz Vranja, FAP iz Priboja, beogradski poljoprivredni kombinat PKB, proizvođač lekova Galenika i dnevni list Politika.

Nedavno je i ministar privrede Željko Sertić najavio da će vlada predložiti izmene nekoliko članova Zakona o privatizaciji, te da će tražiti podršku Skupštine Srbije da se rok zaštite za ta preduzeća pomeri za godinu dana.
Prema njegovim rečima, preduzeća kojima će država produžiti zaštitu biće izabrana po preciznim kriterijumima, a imaće oročenu zaštitu.
„Aktom vlade za svako preduzeće će biti opisano šta je to što bi trebalo da se uradi i u kom periodu. Dakle, neće sva preduzeća imati tih godinu dana zaštite. Imaćemo jasno definisane timove koji će da rade za svako preduzeće i sa spoljnim savetnicima i sa predstavnicima stručne javnosti ovde u Srbiji“, kazao je nedavno Sertić.
Produžetak rokova Vladi Srbije odobrio je i Međunarodni monetarni fond.

 

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime