HAN: ZATVARANJE GRANICA NIJE REŠENJE

0
European Commissioner for Regional Policy Johannes Hahn addresses a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels February 22, 2012. The latest consolidation steps by Hungary are not enough to prevent the European Commission from proposing the suspension of 495 million euros in cohesion funds for Budapest from 2013, EU Economic and Monetary Affairs Commissioner Olli Rehn said. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS HEADSHOT) - RTR2Y8YE

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han pokušava da posreduje u sporu između Hrvatske i Srbije oko izbegličke krize i poručuje da zatvaranje granica nije nikakvo rešenje, a hrvatski analitičar Davor Đenero smatra da je hrvatski premijer Zoran Milanović svojim izjavama pokazao da Hrvatska nije zrela za EU.

„Uveren sam da ćemo pronaći rešenje. Radi se o proporcionalnosti mera i dobrosusedskim odnosima. Zatvaranje granica nije rešenje“, podvukao je Han u izjavi bečkom dnevniku „Standard“.

Kao i u slučaju Bosne i Hercegovine, kada Hrvatska nije propuštala robu, ova trgovinska politika ne šteti samo odnosima među državama, već i imidžu EU, konstatuje dnevnik koji navodi da je šteta ogromna.

„Pretpostavimo da Hrvatska trajno i disproporcionalno blokira uvoz iz Srbije to bi bilo kršenje sporazuma“, objasnio je jedan ekspert Evropske komisije, koji je želeo da ostane anoniman.

Hrvatski analitičar Davor Đenero kritikuje politiku Zagreba.

„Već dva meseca znamo da će Mađarska zatvoriti granice i mogli smo planirati, ali se to nije desilo“, kazao je Đenero.

Đenero kaže da je mislio da je Hrvatska kroz pregovore sa EU postala „relativno normalna država“, ali da je sada premijer Zoran Milanović pokazao da „još nismo zreli za Uniju“.

Premijeru je samo stalo, kako dodaje analitičar, do izbora, i on koristi antievropsku retoriku zato što zna da u Hrvatskoj ima dovoljno evrospektika.

Nažalost, konstatuje Đenero, on takvom politikom dobija poene.

„I u hrvatskoj levici postoji struja koja je protiv institucija EU“, naglasio je Đenero dodajući da hrvatska levica gotovo i nije bila deo pregovaračkog procesa sa Unijom.

„Zato oni nemaju pojma o pravilima u EU i svojoj odgovornosti kao država članica“, uveren je Đenero.

Aktuelna antisrpska retorika je deo predizborne kampanje, konstatuje „Standard“ prenoseći da je Milanović Hrvatsku poredio sa „orlom“ a Srbiju „muvom“.

N1 

FOTO REUTERS

Prethodni tekstINSTAGRAM POPULARNIJI OD TWITTERA
Sledeći tekstAUTOBUSKI POLASCI OTKAZANI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime