Grupa „Naše stanište“ mapirala divlje deponije u Pomoravlju

0

Neformalna grupa „Naše stanište“ formirala je mapu svih divljih deponija na teritoriji Pomoravskog okruga. Ima ih, kako ističu, više od stotinu , sve su precizno locirane i snimljene sa zemlje i iz vazduha. Namera je da se upozore nesavesni građani da ne bacaju smeće , ali i da komunalne službe očiste označene lokacije.

Kristina Stevanović, aktivistkinja, kaže da joj najviše smeta što zanemarujemo životnu sredinu i nemamo svest o njenom očuvanju. “ Trenutno je akcenat na divljim deponijama,to je nešto što je najvidljivije i najupečatljivije u pogledu samog ekološkog pokreta koji smo mi počeli,“ navodi ona.

Grupa „Naše stanište“ iako tek formirana, imala je nekoliko uspešnih akcija. Aktivisti su prikupljali otpad na izletištu Grza kod Paraćina, priključili su im se i građani kojima smeta otpad kraj reka i puteva.

„Strukturu čine mladi ljudi, mi smo pre svega prijatelji, neformalno organizovani, a teme ekološke nas oduvek zanimaju, tako da smo spojili lepo i korisno, “ objašnjava Kristina Stevanović.

Grupa „Naše staniše“ organizovaće 8. maja na izletištu Gruza prvu 5K trku u Srbiji. Trasa od 5 kilometara kroz prirodu može da se pretrči ili prođe u laganoj šetnji. Svrha je koračanje ka jedinom cilju – očuvanju staništa i životne  sredine.

rts.rs

Prethodni tekstJela tim u Dubaiju – EXPO Dubai 2020. (Expo 2020)
Sledeći tekstJagodinska fabrika traži radnike

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime