FREDDIE MERCURY: AKO ŽELITE MIR U DUŠI, DOĐITE U MONTRO

0

1„Ako želite mir u duši, dođite u Montro“ , rekao je Freddie Mercury, legendarni pevač grupe Queen, koji je oduševljen spokojstvom  kojim odiše ovo mesto,  došao i živeo ovde. Otuda je moja poseta Božičnoj Pijaci u Montrou, imala za polaznu tačku njegov spomenik koji je postavljen upravo na samoj obali Ženevskog jezera.  Čuveni pevač, nije zaboravljen i dalje obožavaoci i turisti ostavljaju cveće i poklanjaju se njegovom liku.

Jedna od najlepših Božićnih pijaca u Švajcarskoj nalazi se u najlepšem mestu na Ženevskoj rivijeri – Montrou.  Postavljena je delom na samoj obali Ženevskog jezera sa pogledom na snegovite Alpe a delom pod svodom stare pijace.  Traje od kraja novembra do 24. decembra svake godine i glavno obeležje su joj drvene kućice kojih obično ima oko 150 i na kojima se služe i prodaju regionalni specijaliteti, domaći proizvodi , ručno rađeni napravljeni po najboljim tradicionalnim receptima.

Sve je dobro organizovano – iz okolnih mesta postoje besplatni autobusi koji prevoze posetioce do Montroa  a  turisti koji dolaze iz udaljenih mesta, svoje autmobile ostavljaju na tačno određenim parkinzima odakle ih prevoze takođe besplatni autobusi.  U gradu nema saobraćajne gužve ali ima bajkovitih prizora zahvaljujući ukrašenim drvenim kućicama i toploj atmosferi.

4

Sledila sam dobri, stari običaj i sa čašom kuvanog vina obilazila štandove sa domaćim specijalitetima – kuvanim kupusom sa kobasicama, sirevima, šećernim bonbonama, mirisnim pecivima i aromatičnim čajevima. Na štandovima su izloženi ručno rađeni proizvodi – od nakita do posuđa i ukrasa, od džemova do vina i medenih kolačića..

Svake godine Božićnu pijacu u Montrou poseti oko 420 000 posetilaca svih doba. Poseta se obično završi  u  “kućici želja“  pa sam   napisala  želju i okačila na zid,  mada je samo prisustvo ovoj bajci učinilo da se osećam kao da su mi  sve želje ispunjene.

Srećno!

Goca Janjić

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime