FREDDIE MERCURY: AKO ŽELITE MIR U DUŠI, DOĐITE U MONTRO

0

1„Ako želite mir u duši, dođite u Montro“ , rekao je Freddie Mercury, legendarni pevač grupe Queen, koji je oduševljen spokojstvom  kojim odiše ovo mesto,  došao i živeo ovde. Otuda je moja poseta Božičnoj Pijaci u Montrou, imala za polaznu tačku njegov spomenik koji je postavljen upravo na samoj obali Ženevskog jezera.  Čuveni pevač, nije zaboravljen i dalje obožavaoci i turisti ostavljaju cveće i poklanjaju se njegovom liku.

Jedna od najlepših Božićnih pijaca u Švajcarskoj nalazi se u najlepšem mestu na Ženevskoj rivijeri – Montrou.  Postavljena je delom na samoj obali Ženevskog jezera sa pogledom na snegovite Alpe a delom pod svodom stare pijace.  Traje od kraja novembra do 24. decembra svake godine i glavno obeležje su joj drvene kućice kojih obično ima oko 150 i na kojima se služe i prodaju regionalni specijaliteti, domaći proizvodi , ručno rađeni napravljeni po najboljim tradicionalnim receptima.

Sve je dobro organizovano – iz okolnih mesta postoje besplatni autobusi koji prevoze posetioce do Montroa  a  turisti koji dolaze iz udaljenih mesta, svoje autmobile ostavljaju na tačno određenim parkinzima odakle ih prevoze takođe besplatni autobusi.  U gradu nema saobraćajne gužve ali ima bajkovitih prizora zahvaljujući ukrašenim drvenim kućicama i toploj atmosferi.

4

Sledila sam dobri, stari običaj i sa čašom kuvanog vina obilazila štandove sa domaćim specijalitetima – kuvanim kupusom sa kobasicama, sirevima, šećernim bonbonama, mirisnim pecivima i aromatičnim čajevima. Na štandovima su izloženi ručno rađeni proizvodi – od nakita do posuđa i ukrasa, od džemova do vina i medenih kolačića..

Svake godine Božićnu pijacu u Montrou poseti oko 420 000 posetilaca svih doba. Poseta se obično završi  u  “kućici želja“  pa sam   napisala  želju i okačila na zid,  mada je samo prisustvo ovoj bajci učinilo da se osećam kao da su mi  sve želje ispunjene.

Srećno!

Goca Janjić

Prethodni tekstSRNA LANGO: MINISTAR KULTURE JE I DALJE TASOVAC?
Sledeći tekstPAR IZ EMISIJE „DNK“ – KAJEM SE ŠTO SAM PESNICAMA PREBIO SUPRUGU NA SMRT

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime