FPNJ ove godine prima 210 studenata

0

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini ove godine na osnovne akademske studije primiće ukupno 210 studenata, od kojih će 120 imati priliku da se finansira iz budžeta. Na fakultetu postoje tri smera i to za učitelja, vaspitača u predškolskim ustanovama i vaspitača u domovima.

Pre polaganja prijemnog ispita kandidati podležu prethodnoj proveri sklonosti i sposobnosti (fizičkih, govornih i muzičkih) koja je eliminatornog karaktera i sadrži:

  1. Proveru opšteg telesnog statusa i kretnih sposobnosti kandidata
  2. Proveru glasovnih sposobnosti (artikulacija glasova, posebno teških suglasničkih grupa) i smisla za razumevanje književnog teksta
  3. Proveru muzučkih sposobnosti koja se sastoji iz pevanja pesme po slobodnom izboru i reprodukovanju zapamćenih melodijskih i ritmičkih motiva.

Kandidati koji konkurišu za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija polažu prijemni ispit. Elementi prijemnog ispita su: test osnovne pismenosti, test razumevanja pročitanog i intervju.

Svi zainteresovani kandidati mogu se prijaviti za polaganje probnog prijemnog ispita, koje će se održati 15. juna.

„Polaganje probnog prijemnog ispita doprinosi opuštenosti kandidata i njihovo upoznavanje sa budućim profesorima. Takođe, u praksi se pokazalo da kandidati koji dođu na probni prijemni ispit imaju bolje rezultate na regularnom prijemnom ispitu.“, objašnjava Ilijana Čutura, prodekanica FPNJ.

„Nakon studiranja na našem fakultetu studenti imaju širok lepezijum zapošljavanja.“, dodaje prodekanica. Ona sa ponosom ističe uspehe studenata FPNJ:

„Podržavamo talente naših studenata, tako da su sekcije veoma aktivne. Već u ponedeljak naši studenti i njihovi profesori će putovati u Budimpeštu, gde će prirediti zreći celovečernji koncert u zadužbini Save Popovića Tekelije, čuvenom Tekelijanumu. Folklorni ansambl će na jesen održati celovečernji koncert u Narodnom muzeju u Beogradu u okviru proslave 175 godina ove najznačajnije kulturne ustanove.“

Dekanica Fakulteta pedagoških nauka profesorica Violeta Jovanović ističe da je fakultet postao deo mreže učiteljskih fakulteta Evrope.

„Naš fakultet je jedini učiteljski fakultet sa ovog dela Balkana i van Evropske unije koji je prisustvovao simpozijumu učiteljskih fakulteta Dablinu koji je održan od 13. do 16. maja ove godine. Imali smo priliku da se upoznamo sa kolegama iz 15 država Evrope, da razmenimo iskustva i kontakte koji će doprineti razvoju našu međunarodnu saradnje.“

Već su vidljivi i rezultati učešća Fakulteta pedagoških nauka na simpozijumu. U okviri programa potpisana je saradnja sa Univerzitetom Gornja Austrija za razmenu studenata. Takođe, FPNJ je dobio poziv iz Norveške za saradnju profesora matematike, tako da će fakultet i u narednom periodu raditi na razvijanju ovih saradnji.

 

T.P.

Prethodni tekstU nedelju besplatni lekarski pregledi
Sledeći tekstŽARKO SAVIĆ: DALI MI ROK DA PREĐEM U SNS, NISAM, DAN POSLE SAM UHAPŠEN

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime