Fantastična izložba fotografija u Paraćinu – „Devedesete“ autora Imrea Saba

0

Paraćinska publika večeras će moći da vidi izložbu fotografija Imrea Saba „Devedesete“. Fotografije Imrea Saba obeležile su najteže i najtmurnije momente devedesetih. „Kuća na prodaju“, Miloševićev preteći prst sa Kosova, možda najčuvenija fotografija lidera SRS Vojislava Šešlja sa puškom u rukama i četničkom kapom na glavi, samo su neki od radova ovog novinskog fotografa koji su ga proslavili. Otvaranje izložbe je u petak 24.maja u 19 sati.

„To su fotografije iz kriznog perioda koje do pre par godina nisam ni pokazivao, ni o njima razmišljao. U maju mesecu izložene su prvi put u Užicu, u okviru Grain festa zajedno sa fotografijama dvojice mojih kolega – Miloša Cvetkovića Cveleta i Hrvoja Polana – a onda je Igor predložio da ih prebacimo u Beograd. Moram da naglasim da ja sebe ne smatram ratnim reporterom, ja sam samo odlazio na ratište po zadatku, i odnosio sam se prema tome kao prema svakom događaju. Međutim, dugo nisam želeo da fotografije iz tog perioda – osim dve, koje se nalaze na mom sajtu – pokazujem, sve do radionice o kriznim fotografijama koja je održana u Sarajevu pre nekoliko godina. I to se desilo sasvim slučajno. Želeo sam da pratim tu radionicu, interesovalo me je, ali je čuveni fotograf Ron Haviv, koji je učestvovao na njoj, a sa kojim sam se sretao na ratištu, predložio da održim prezentaciju. I ja sam se prepao. Bio je to jedan od neprijatnijih trenutaka u mom životu – brljanje po materijalu koji, po mom mišljenju, baš i nije bio izuzetan, bilo je za mene strašno. Ipak, video sam da tu ipak ima vrednih slika, i to je dokaz da sav svoj rad fotografi treba da sačuvaju. Jer ako nešto deluje u tom momentu loše, vreme često pokaže da je dobro i vredno“ rekao je Sabo (Szabó)

Imre Sabo je rođen Mokrinu, 1956. godine. Svoje radove je po prvi put izlagao 1974. Postao je profesionalni foto/reporter 1980, u novinama kao što su: Ilustrovana Politika, Politika, Intervju, NIN, Danas, Blic, Novi magazin…

Njegovi radovi su bili objavljeni u inostranim novinama kao što su: Stern, Focus, Spiegel, Le Monde, Lexpress, Time, Newsweek, Herald Tribune, Le Nouvelle Observateur, kao i u većini jugoslovenskih novina.

 

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime