FABRIKA ZA KOJU JE VUČIĆ NAJAVIO ZAPOŠLJAVANJE 1000 RADNIKA, DANAS NE POSTOJI

1

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će 2019. godine turska kompanija „Tibet moda“ zaposliti ukupno 1000 radnika i da će predstavljati uzor u Pomoravlju i Srbiji, ove najave ostale su samo reci koje su govoto svi i zaboravili.

„Planirano je da u prvoj godini fabrika uposli 250 radnika, da bi u drugoj godini poslovanja broj zaposlenih dostigao 600, a u trećoj 1.000 radnika“ rekao je tada Vučić i najavio da će tursku fabriku obići ponovo kada zaposli 1000 radnika. Taj dan nikada nije došao.

Tri godine posle svečanog otvaranja turske kompanije, od Turaka ni traga ni glasa. Mediji su bez velike pompe preneli u septembru ove godine i da bi kineska kompanija „Eurofiber“ uskoro trebalo da preuzme tursku „Tibet modu“ i da će proizvodnja biti preusmerena sa trikotaže na čarape.

„‘Eurofiber’ je sa kineskom kompanijom, za koju se navodi da je treća kompanija za proizvodnju čarapa, napravio zajedničku firmu koja će preuzeti ‘Tibet modu’. Mašine su kupljene i očekujem da za mesec do mesec i po dana krenu sa reorganizacijom“, kazao je u septembru predsednik opštine Ćuprija, Ninoslav Erić.

Zvaničnog saopštenja nije bilo kao ni obaveštenja javnosti zašto su Turci napustili Ćupriju. Na sajtu APR – a može se videti podatak da je Tibet moda DOO Ćuprija u likvidaciji.

DA LI JE BILO MALTRETIRANJA U „TIBET MODI“?

Poslovanje ove kompanije u Ćupriji pratile su razne glasine ali se u medijima to retko moglo videti. Jedna od nikada istraženih je bila i seksualni mobing, Naime, pojedine radnice koje su dobile otkaz u ovoj firmi govorile su da su imale probleme sa šefovima iz Turske koji su im slali poruke neprimerenog sadržaja.

„Dobila sma rešenje o tehnološkom višku bez ikakve opomene, najave, ikakve greške da sam napravila. Bila sam u šoku. Ponašali su se katastrofa, maltettirali su nas psihički vredjali nas, nismo smeli da pomerimo pogled s mašine, ako se suprotstavite, pogledate kako se njima ne sviđa, odmah kreću uvrede. Mi smo imali džakove gde smo tekstil odlagali, namerno su nam bacali u džak papir i nadređeni dođe i sve izvrne i tera nas da skupljamo klečeći. Sazivali su sastanke gde su nas nazivali raznim imenima, da smrdimo na znoj iako radimo po 10 sati. Maltertirali su nas katatsrofa. Više sam ogorčena na srpske šefove koji su nas još više maltretirali“ rekla je radnica Tibet mode Dragana Milosavljević.

Radnice su govorile da su dobijale poruke „obuci sutra kratku suknju da mogu lepo da vidim kad se saviješ“ i isticale da je bilo mnogo poruka sa seksualnom konotacijom.

S druge strane, u ovoj fabrici radili su i oni koji su se kleli da su Turci korektni u odnosu prema njima. Svedočenje jedne od radnica Tibet mode Dragana Milosavljević (11,17):

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime