FABRIKA AVIONA IZ KRALJEVA OTVARA POGON U JAGODINI

0

Fabrika aviona „Aero East Europe” iz Kraljeva, otvoriće pogon za proizvodnju modela lakog aviona „Sila” u Jagodini, izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma.

Ta investicija će ubrzati i početak planirane izgradnje aerodroma u Jagodini za avione do 80 putnika, a koji će imati veoma važnu ulogu u razvoju turizma i privrede Jagodine, Pomoravlja i ovog dela Srbije, između Beograda i Niša, objasnio je novinarima Marković.

Vlasnik i direktor „Aero East Europe” Milorad Matić je, 3. marta posetio Jagodinu, i sa jednim od svojih aviona iz Kraljeva, sleteo na Letelište za sportske i školske avione Aero kluba Jagodina, budući aerodrom.

Matić je tada novinarima izjavio da njegova fabrika „ima tržište, da izvozi u 20 zemalja Evropske unije i da je do tada isporučila 163 aviona u Italiju, Španiju, Francusku, Švedsku i Nemačku, kao i ima „veoma dobru tražnju iz SAD” ali da, „zbog nedostatka obrtnih sredstava radi sa oko 50 odsto kapaciteta”.

Avioni koje proizvodi njegava fabrika lete 210 kilomatara na sat, troše od 12 do 15 litara goriva, a cena im je od 50.000 evra pa naviše.

Let od Kraljeva do Jagodine traje svega 15 minuta.

Za aerodrom u Jagodini Matić je tada rekao da je „divan, ima apsolutno dobru i važnu poziciju, nalazi se blizu grada što je veoma važno”.

Marković je ranije izjavio Tanjugu da grad Jagodina ima nameru da na ovom mestu izgradi aerodrom za avione do 80 putnika, a osim za turizam, aerodrom će imati i veoma važnu ulogu u privrednom razvoju Jagodine i ovog dela Srbije.

Jagodina je sada udaljena od aerodroma u Beogradu oko 140 kilometara a od aerdroma u Nišu preko 100 kilometara, a sa izgradnjm aerodroma u Jagodini investitori iz Italije, Austrije, Rusije, Nemačke… koji sada imaju fabrike u Jagodini ili ih grade, moći će direktno, na primer iz Barija, Sankt Peterburga, Beča ili Frankfurta, avionom u Jagodinu, objasnio je Marković.

Letelište, nukleus budućeg aerodroma u Jagodini, udaljeno je oko šest kilometara od centra grada, registrovano je, sa sertifikatom za upotrebu od 2010.godine. Površine je oko 40.000 kvadratnih metara (660 puta 60) i prvi je stepen budućeg poslovnog aerodroma.

Po projektu imaće upravnu zgradu, pistu, toranj, dve benzinske pumpe…

Jagodina je imala aerodrom do 1951.godine. (Tanjug)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime