DO KRAJA GODINE IZMENA ZAKONA KOJI ĆE OMOGUĆITI LEČENJE KANABISOM

0

Zakon o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama, čijim izmenama će biti omogućeno korišćenje kanabisa u medicinske svrhe, biće promenjen do kraja ove godine, saznajemo u vrhu državnog sektora koji je zadužen za ovo pitanje.

Nakon što se ovo dogodi, Srbija će biti prva zemlja u regionu koja se izborila za promenu postojećih propisa i koja će, samim tim, omogućiti pacijentima da legalno koriste terapiju baziranu na marihuani.

– Nakon što se izmene zakona izmene, pacijenti će na osnovu medicinske dokumentacije i po preporuci lekara moći da uzimaju preparate na bazi kanabisa – navodi naš izvor u vrhu zdravstva Srbije.

Antonije Kovačević, predsednik Udruženja “Lekalizacija Srbije” koje se sve vrema bori za ovo, povodom naših saznanja kaže da veruje da će Vlada Srbije i resorno ministarstvo pokazati da brinu o zdravlju građana i povući pravi potez.

– Što pre, to bolje, jer svaki izgubljeni dan znači nekoliko izgubljenih života. Srbija ima priliku da prva u regionu omogući obolelima da do leka dođu legalnim putem, ne rizikujući hapšenje, po pristupačnim cenama i uz kontrolu lekara, i tako se svrsta rame uz rame sa najhumanijim i najnaprednijim zemljama sveta – kaže Kovačević.

Po ko zna koji put, on podseća da legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe Srbija ništa ne gubi, a mnogo dobija:.

– Nacija će biti zdravija, država bogatija jer će ubirati porez, a industrija kanabisa je i ogromna šansa za ekonomski procvat zemlje… Ukoliko sve stručne potencijale i infrastrukturu, pre svega plodnu zemlju, iskoristimo u tom pravcu, Srbija može postati evropska Kalifornija, u kojoj je kanabis već nekoliko godina najprofitabilniji i najbrže rastući biznis.

Potpredsednik udruženja “Lekalizacija Srbije” i direktor bolnice “Sveti Sava” u Beogradu Milan Savić koji ga je predao, objasnio je tada da zahtev sadrži medicinsku dokumentaciju nekoliko stotina pacijenata koji su se kanabisom uspešno lečili ili se još uvek leče od više vrsta oboljenja: od teških karcinoma, multiple skleroze, dijabetesa, glaukoma, epilepsije itd, zatim prevodi kliničkih studija i istraživanja o dejstvu kanabisa i njegovoj primeni u medicini.

U Zahtevu se osim toga i predloga izmene Zakona, nalazi i nekoliko uspešnih modela kontrole gajenja i primene medicinskog kanabisa (konoplje) u drugim zemljama koje su legalizovale kanabis.

Trenutno je u Srbiji, da podsetimo, lečenje kanabisom krivično delo.

lekalizacija.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime