Devojčicu koja je izgubila tri prsta zbog vatrometa, čeka još nekoliko operacija

1

Devojčicu iz sela Mačevac kod Svilajnca čeka još nekoliko operacija ruke pošto joj je petarda raznela šaku decembra prošle godine.

„Ostala je bez tri prsta, oporavak i dalje traje, a čekaju je nove operacije. Zadobila je i ozbiljne povrede na oku. Unuka je palila vatromet u dvorištu“ kaže deda devojčice.

Posle reakcije službe Hitne pomoći u Jagodini devojčica je upućena na dalje medicinsko zbrinjavanje u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. 

Ovaj slučaj nije mnogo uticao na javnost kako bi se smanjila upotreba pirotehničkih sredstava jer se ista gotovo svake večeri ispaljuju.

„Svi se tog dana kada čuju vest zabrinu, ali bacanje petardi i paljenje vatrometa traju tokom cele godine, imam utisak ove godine i više nego ranijih. Više se taj užas ne koristi samo oko praznika već i leti, ma svakog dana. Nije mi jasno da ne postoji inspekcija niti da policija ne može to da spreči“ komentarše građanka Jagodine i dodaje da je tokom leta svakodnevno u gradu ispaljivan vatromet, nevezano da li su povodi bili rođendani ili neka druga slavlja. 

Petarde i baklje se po zakonu tretiraju kao cigarete i alkohol — strogo je zabranjena njihova prodaja mlađima od osamnaest godina, i prodavci pri kupovini mogu da ti zatraže da im pokažeš ličnu kartu kako bi se uverili u tvoj uzrast. 

Jače eksplozive, kao što je vatromet, mogu da poseduju i upotrebljavaju samo profesionalni pirotehničari. Pored toga, za svako puštanje vatrometa je potrebno posebno odobrenje policije. Zahtev za dozvolu se podnosi Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Potrebno je da im objasniš gde, kada i kakav vatromet planiraš da puštaš, pa će oni proceniti da li je to bezbedno, navodi se na sajtu gradjanske.org.

Upotrebom pirotehnike na javnom mestu, a pogotovo tamo gde je okupljen veliki broj ljudi, činiš prekršaj ili krivično delo. Narušavanje javnog reda i mira paljenjem pirotehničkih proizvoda predstavlja prekršaj, za koji je predviđena novčana kazna od pedeset do sto hiljada dinara ili rad u javnom interesu.

Bacanje pirotehničkih sredstava među učesnike javnog skupa je još strože sankcionisano, i predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do pet godina. Ako je ovo delo izvršeno od strane grupe, predviđena je kazna od dve do osam godina, i kolovođi takve grupe preti kazna zatvora od tri do dvanaest godina. Takođe, za organizatora javnog skupa koji ne preduzme mere obezbeđenja kako bi se onemogućio ili sprečio nered, a tim neredom je ugrožen veliki broj ljudi ili imovina veće vrednosti, predviđena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine i novčana kazna.

 

Prethodni tekstPlanina Baba devastirana – slike tužne stvarnosti, nema životinja, biljaka, ptica, samo pustoš
Sledeći tekstTušilaštvo u slučaju gardista i posle 18 godina slučaj drži u fazi predistrage

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime