DEVENPORT ODUŠEVLJEN ŠTA JE SVE URAĐENO U SVILAJNCU

1

EU, kada je u pitanju pomoć u obnovi od poplava, Srbiju tretira kao članicu zajednice evropskih država, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

2On je naveo da je za pomoć poplavljenima u 24 opštine u Srbiji EU izdvojila 30 miliona evra, od čega opštini Svijlanac milion evra.

„Iz IPA fondova izdvojili smo još 50 miliona evra za preventivne radove kako se ne bi ponovile poplave“, rekao je Devenport tokom obilaska radova na obnovi vrtića „Dečja radost“ u Svilajncu, koje je oštećeno u majskim poplavama.

On je naveo da je Evropska komisija predložila Evropskom parlamentu da za pomoć Srbiji izdvoji još 60 miliona evra iz Fonda solidarnosti.

 

7Devenport, koji je danas prvi put u Svilajncu, izjavio je da je impresioniran šta su sve u toj opštini uradili predstavnici civilnog društva i gradjani na sanaciji štete od majskih poplava.

Vrednost radova na obnovi vrtića, koje finansira EU, iznosi oko 700.000 evra i, prema rečima direktorke te predškolske ustanove Zorice Djordjević, trebalo bi da budu kompletno završeni do kraja godine.

„Nadamo se da ćemo uoči Nove godine raditi u punom kapacitetu kao pre poplava, kada je u toj ustanovi dnevno boravilo oko 450 dece“, rekla je Djordjević.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je obnovu tog obdaništa prvi pomogao Fond B92, a pridružila se i Fondacija „Novak Djoković“.

6Oni su obnovili 1.110 kvadratnih metara obdaništa, što je gotovo polovina ukupne površine vrtića, rekao je Milanović i dodao da radovi na kompletnoj obnovi ne bi bili završeni u predvidjenom periodu da nije bilo pomoći EU.

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić najavio je da će ta fondacija pomoći da se trenutno neupotrebljiva prostorija porodilišta u Svilajncu preuredi u skrining centar.

Devenport je, posle obilaska radova na obnovi vrtića, posetio poljoprivredno domaćinstvo Ilić iz Svilajnca kojoj je uručena pomoć za zimsku setvu, kao i Prirodnjački centar.

izvor Tanjug, foto Tanjug

Prethodni tekstTRGOVALI REZANIM DUVANOM
Sledeći tekstMUŠKA MODA: DžASTIN O’ŠEA

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime