DECA DA IMAJU JEDNAKA PRAVA NA VAKCINU

0

Zaštitnik građana Saša Janković preporučio je Ministarstvu zdravlja da sva deca imaju pravo na besplatnu petovalentnu vakcinu.

Pravilnikom o imunizaciji, deci koja su rođena pre 1. novembra 2014. godine onemogućena je besplatna vakcinacija pentaksimom, koja se koristi za prevenciju difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa tipa b.

Janković je utvrdio da su Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanovic Batut“ i zdravstveni sistem stavili decu rođenu pre 1. novembra u nejednak položaj.

„Okolnosti da se petovalentna vakcina nalazila u slobodnoj prodaji i da je preporučivana od strane lekara kao komfornija stvorile su kod roditelja sve dece koja su bila vakcinisana tom vakcinom opravdano očekivanje da će tako i okončati proces zaštite deteta, bez obzira na datum rođenja, jer taj datum nije bio od značaja ni pri davanju prve doze“, navodi se u preporuci.

Ombudsman je zatražio da datum rođenja deteta ne bude odlučujući za vrstu vakcine, već medicinski i objektivni razlozi, opravdana očekivanja nastala zbog vrste vakcine kojom je imunizacija započeta, raspoložive količine vakcina i očekivanja stvorena isticanjem prednosti petovalentne vakcine od medicinskih radnika.

Janković je naveo da je primio pritužbe roditelja dece koja su stasala za vakcinaciju, nezadovoljnih, jer im nije omogućeno nastavljanje vakcinacije pentaksimom zbog izmene propisa i nedostatka vakcine na tržištu.

Ministarstvo zdravlja trebalo bi da obavesti ombudsmana o postupanju po preporukama najkasnije u roku od 21 dana od dana prijema preporuke.

Janković je danas na svom nalogu na Tviteru napisao da je Ministarstvo zdravlja po primanju preporuke reagovalo i da je to ohrabrujući znak.

B92

Prethodni tekst„DR NUŠIĆ“ KOKANA MLADENOVIĆA ODNEO ŠEST NAGRADA!
Sledeći tekstNASTAVLJENO SUĐENJE OLIVERU IVANOVIĆU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime