DANAS SE NAVRŠAVA 19 GODINA OD UBISTVA SLAVKA ĆURUVIJE

0
Danas se navršava 19 godina od ubistva novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije.
Ćuruvija je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred zgrade u kojoj je živeo i gde je bila marketing služba „Dnevnog telegrafa“.
Predstavnici novinarskih udruženja, prijatelji i kolege sutra će zajedno s porodicom ubijenog novinara, kao i prethodnih godina, položiti vence i zapaliti sveće ispred spomen-obeležja u Svetogorskoj ulici 35.
Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika lista „Dnevni telegraf“ Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine i još traje.
Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.
Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.
Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.
Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.
Autor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime