DANAS JE SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

0

Danas je 3. maj, svetski dan slobode medija. Ovaj datum obeležava se od 1993. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja je imala za cilj da podseti vlade država da je njihova obaveza da podržavaju pravo na slobodu izražavanja koju garantuje član 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

„Najodgovornija za stanje u medijima je vlast. Juče smo imali primer kako se vlast odnosi prema medijima u izjavi Tomislava Nikolića. Vlast ne vidi medije kao učesnike u javnom dijalogu, ne podnosi kritike. Novinari i mediji se dele na naše i vaše, a građani su zapostavljeni“, kaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Obradović kaže da dodatni problem predstavljaju „lokalni specijaliteti“.

„Imamo medije za obračun sa drugim medijima. Osim vlasti, imamo grupu provladninih medija koji služe za proganjanje drugih medija i novinara i svih koji kritički misle. Zato nam pridike o moralu drži neko poput Željka Mitrovića, a glavnu reč na medijskoj sceni vode ljudi koji se predstavljaju kao novinari poput Dragana J. Vučićevića“, kaže Obradović.

Srbija je ove godine skočila za osam mesta u dokumentu međunarodne organizacije Reporteri bez granica, koja je objavila svoj godišnji izveštaj o situaciji u medijima u svetu.

„Za nama je veoma teška godina. Ona je označena propašću medijskih reformi i daljem pogoršavanju situacije. I novinari i mediji imaju za sobom godinu koju treba što pre zaboraviti“, kaže Vukašin Obradović.

n1

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime