DAN SEĆANJA NA ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA

0

U Srbiji komemorativnim skupovima, polaganjem venaca i cveća na spomenike obeležava 17 godina od početka napada NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Držаvna ceremonija povodom obeležаvаnjа Dаnа sećаnjа nа žrtve NATO agresije koju će predvoditi premijer Srbije Aleksаndаr Vučić biće održana kod Spomenikа poginulim grаđаnimа nа Vаrvаrinskom mostu.

Na spomen-obeležje Milici Rakić u Tašmajdanskom parku venac će položiti gradski menadžer Goran Vesić i pomoćnik ministra u Ministarstvu rada zapošljavanja i socijalne politike Milan Popović.

Predstavnici Komande RV i PVO prisustvovaće polaganju venaca na platou ispred zgrade Komande RV i PVO u Zemun biće, gde će biti odata počast pripadnicima tog roda vojske koji su poginuli tokom agresije 1999. godine.

Godišnjica bombardovanja biće obeležena i na brdu Straževica polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulim vojnicima. Toj manifestaciji prisustvovaće predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, boračkih organizacija, grada Beograda i porodica poginulih vojnika.

Napadi NATO započeti 24. marta, trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi. U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20.00 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime