Sve prednosti kupovine stana u novogradnji

0

Kupovina nekretnine predstavlja svojevrsnu životnu prekretnicu i značajan korak svakog pojedinca ili porodice, a postoji mnogo faktora koji utiču na donošenje ovakve odluke. Bez obzira da li stan kupujete da biste sebi i porodici obezbedili nov i udoban kutak ili želite da se bavite biznisom iznajmljivanja – želećete najbolju investiciju i prostor sa što manje početnog ulaganja.

Jedna od najčešćih dilema koja se tom prilikom javlja jeste da li kupiti stan u starijoj zgradi ili se odlučiti za kupovinu nekretnine u izgradnji. Odgovor će zavisiti od toga koji su vaši prioriteti i koliko ste spremni da investirate novca i vremena u adaptaciju i opremanje vašeg novog stana. Na tržištu je primetan rast potražnje stanova u novogradnji, a brojni benefiti idu u prilog ovakvoj statistici.

Upoznajte se svim prednostima novogradnje i pogledajte zašto se investiranje u ovakav tip nekretnine smatra pametnim i sigurnim potezom.

Bez adaptiranja i dodatnog ulaganja

Odabirom stana u novogradnji isključujete sva renoviranja i dodatna ulaganja, jer je objekat u koji se useljavate u potpunosti nov. Današnja tehnika gradnje je uznapredovala i materijali koji se koriste su od izuzetnog kvaliteta, što garantuje dugotrajnost i veću otpornost na spoljne i druge faktore. Sa druge strane, kod starije gradnje uvek postoji rizik od skrivenih troškova, jer nikada zapravo ne znate da li u zgradi ili samom stanu postoji neki značajniji problem sa vodom ili instalacijama.Ovde ćete biti pošteđeni sličnih troškova i novac moći da preusmerite na kupovinu nameštaja, električnih uređaja i drugih neophodnih stvari za svkodnevni život.

Mogućnost uticaja na enterijer

Još jedna značajna karakteristika izdvojila se kao prednost u odnosu na nekretnine starijeg tipa gradnje, a predstavlja mogućnost modifikacije i personalizacije objekta. Tokom same izgradnje, kupci mogu da utiču na izgled samog enterijera, raspored pregradnih zidova i utičnica, kao i odabir kupatilskih pločica. Naravno, ovo zavisi u kojoj fazi gradnje se odlučite za kupovinu stana i koliko su radovi uznapredovali. Kvalitetna i pouzdana novogradnja svim potencijalnim kupcima pruža i mogućnost nadgledanja radova i stalne konsultacije sa investitorom, što je veoma značajna stavka, jer ćete na taj način moći bolje isplanirati naredne korake i organizovati operacije koje slede nakon završetka radova.

Mogućnost povraćaja PDV-a

Ukoliko prvi put kupujete nekretninu na svoje ime, postoje određene olakšice u vidu povraćaja PDV-a koje propisuje Zakon o porezu na dodatu vrednost. Dovoljno je samo da budete državljanin Republike Srbije i imate prebivalište na njenoj teritoriji. U tom slučaju, bićete oslobođeni plaćanja poreza na dodatu vrednost za 40 kvadratnih metara, ukoliko kupujete stan u novogradnji, odnosno 2,5 odsto na istu kvadraturu, ukoliko se odlučite za kupovinu polovnog stana. Ova vrsta refundiranja predstavlja veliku odskočnu dasku za mlade parove i značajno im olakšava kupovinu novog doma i otpočinjanje zajedničkog života.

Lokacija i opremljenost

Novi stambeni kompleksi u potpunosti su prilagođeni potrebama savremenog, mladog čoveka, te nude različite pogodnosti i sadržaje za porodice i pojedince. Često su oni smešteni nadomak centralnih tačaka, kao što su vrtići, škole, supermarketi, sportsko-rekreativni centri, što njihovim stanarima olakšava svakodnevnicu i značajno im štedi vreme. Novije zgrade sadrže dovoljan broj parking mesta za svakog vlasnika stana, obavezan lift, kao i najsavremeniji video-nadzor. Veliki broj ovih zgrada sadrži i zajedničke prostorije kao što su bazen, teretana, terasa na krovu zgrade, što doprinosu kvalitetu života i pruža potreban komfor svakome ko odluči da investira u novogradnju.

Visoka energetska efikasnost

Ukoliko se odlučite za kupovinu stana u novogradnji, zaboravite na prozore koji ne dihtuju dobro i na konstantno dogrevanje tokom zimske sezone, jer prostor ne zadržava toplotu. Novogradnju karakteriše kvalitetna termoizolacija zidova, što pomaže regulaciji temperature tokom zimskih i letnjih dana, kada najčešće imamo problem da se adekvatno zagrejemo ili rashladimo. Prozori su takođe izrađeni od najkvalitetnijih materijala, bez obzira o kojoj vrsti prostorije je reč, što će osim optimalne temperature, značajno umanjiti troškove struje i samim tim dugoročno uštedeti vaš novac.

Zbog svojih mnogobrojnih prednosti, kupovina stana u novogradnji predstavlja pametan vid ulaganja i idealan način da sebi i svojoj porodici obezbedite komforan i funkcionalan dom. Iako će cena kupovine ovakve vrste nekretnine biti viša nego kupovina stana starije gradnje, dugoročno gledano, neće imati bilo koju vrstu ulaganja i morati da razmišljate o majstorima, popravkama i svim zavrzlamama koje ovaj proces podrazumeva. 

Foto pexels

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime