DAČIĆ : KULTUROM I TRADICIJOM ČUVAMO I NAŠU ZEMLJU I NAŠ NAROD

0
Ivica Dačić i Dragan Marković Palma prisustvovali su danas jubilarnoj 30. kulturnoj manifestaciji „Čaša vode sa izvora“, koja je održana na Gradskom stadionu u Jagodini, na kojoj je učešće uzelo 1000 članova iz 30 – ak kulturno umetničkih društava iz Srbije i inostranstva.
„Retki su danas ljudi koji čuvaju našu tradiciju. Srpsko kolo je od strane UNESKA proglašeno za svetsku nematerijalnu kulturnu baštinu i pored toga što je pod zaštiitom UNESKA i Bogorodica Ljeviška i Pećka Patrijaršija i manastir Visoki Dečani i manastir Gračanica na Kosovu i Metohiji, kao i veliki broj kulturno istorijskih spomenika u centralnom delu Srbije. Srpsko kolo čuva našu tradiciju i ja bih svakog političara smenio ko ne zna da igra srpsko kolo, a ima ih dosta koji ne znaju, ali sigurno znaju više one zapadne igre“ rekao je šef srpske diplomatije i predsednik SPS, na otvaranju jubilarne 30. manifestacije „Čaša vode sa izvora“, na gradskom stadionu u Jagodini. „Zato je bitno da svako na svoj način doprinosi čuvanju srpske tradicije, jer tako čuvamo i našu zemlju i naš narod. Meni je čast što se nalazim na čelu ministarstva spoljnih poslova i što zajedno sa celom vladom i predsednikom Vučićem radimo na tome da očuvamo naš teritorijalni integritet i suverenitet, između ostalog čuvajući Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. Ali to ne možemo uraditi ukoliko nismo jedinstveni i ukoliko se svi ne sabiramo i ne okupljamo oko naše tradicije. Zato je ova vaša manifestacija od velikog značaja i ja čestitam Slobodanu Betuliću Betuli i svima vama na tome što toliko godina održavate ovu manifestaciju i puno mi je srce kada vidim sve ove mlade ljude i one koji imaju malo više godina u narodnim nošnjama, kako čuvaju srpsku tradiciju kroz kulturno umetnička društva. Srpsko kolo i srpska pesma su nešto najlepše što postoji na svetu“, poručio je Dačić, koji je ovu manifestaciju proglasio otvorenom.
PALMA : JAGODINA JE CENTAR SRPSKE KULTURE I TRADICIJE
„Posebno pozdravljam kulturno umetničko društvo iz Republike Srpske, a sa velikim uvažavanjem da pozdravimo i kulturno umetničko društvo iz Novog Pazara. Tako mi radimo, zajedno igramo i pevamo sa našom braćom ma kojoj nacionalnosti pripadali. Ja sam mislio da je najveće kolo ono koje sam ja organizovao u moru u Paraliji u Grčkoj, ali me Betula danas pobedio. Slobodan Betulić Betula je čovek koji čuva srpsku kulturu i tradiciju, a Ivica Dačić zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem čuva suverenitet Republike Srbije i to su pokazali za vreme boravka u SAD“, izjavio je na manifestaciji „Čaša vode sa izvora“, na gradskom stadionu u Jagodini, predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma. „Mogu slobodno da kažem da je Ivica Dačić naš sugrađanin, iako mu je mesto boravka u Beogradu. Uvek se odazvao na naš poziv. Ono što je najvažnije i to se moglo videti prilikom njegovog boravka u SAD je da su svi političari i privrednici iz celog sveta tražili da se slikaju sa našim Ivicom“, rekao je Marković. „Mnogi orkestri, pevači, umetnici su dolazili i dolaze u Jagodinu. Dolaze zato što je Jagodina srce srpske kulture. Jagodina je jedini grad gde se od 1. maja do 1. septembra svakog vikenda održavaju koncerti i igranke i u kolu se mogu videti igrači od 7 do 90 godina. Da bi državali i čuvali našu tradiciju moramo da stvorimo uslove. Mi u ovom gradu smo stvorili uslove tako da sva sela imaju domove kulture i kulturno umetnička društva i ne postoji KUD iz Jagodine, koji nije najmanje tri puta putovao u neku stranu zemlju u organizaciji Skupštine grada Jagodine.
Antrfile 1
DAČIĆ JE I MAKRONA NAUČIO SRPSKI
UNESKO je proglasio srpsko kolo kao deo svetske nematerijane kulturne baštine. Ako je UNESKO primio srpsko kolo, onda mi moramo da čuvamo tu srpsku tradiciju, srpsku šajkaču i srpsku narodnu nošnju. Isto tako, Ivica Dačić čuva našu tradiciju. Uvek kada neko od državnika dođe u Srbiju, traži da mu peva Ivica Dačić. Francuski predsednik Emanuel Makron je tako zajedno sa Ivicom Dačićem pevao „Tamo daleko“ na srpskom jeziku. Dačić je i Makrona naučio srpski jezik i ne samo njega već i Erdogana i mnoge druge predsednike država čije zemlje odlučuju o sudbini Srbije. I zahvaljujući Dačiću promenio se stav 15 država koje su povukle priznanje takozvanog nezavisnog Kosova. Da Srbija peva i igra. Živela Srbija i živela srpska kultura“, poručio je Marković.

Dačiću i Markoviću uručene su najviše nagrade ove manifestacije – „Ikone svog zanata“ , zbog, kako se navodi u obrazloženju, „što su sebe utkali u niti čovekoljublja za svekupan napredak našeg naroda“. Na manifestaciji „Čaša vode sa izvora“, održanoj na Gradskom stadionu u Jagodini, učestvovalo je 30 – ak KUD – ova sa 1000 učesnika i svih krajeva Srbije, a bilo je i KUD –ova iz Makedonije i Republike Srpske. Organizator ove manifestacije je poznati estradni umetnik Slobodan Betulić Betula, a pokrovitelj ove 30. po redu je Skupština grada Jagodine.

Prethodni tekstZavršeni radovi u Industrijskoj zoni Zmič: Projekat vredan 300.000 evra
Sledeći tekst„Truba fest“ povećaće turističku ponudu Jagodine

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime