DA LI STE ZA VRAĆANJE OBAVEZNOG VOJNOG ROKA?

0

Skoro dve trećine građana Srbije je za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, a taj procenat je najveći upravo među onima od 19 do 29 godina, koje bi ta obaveza prve pogodila.

To pokazuju rezultati telefonske ankete koju je na reprezentativnom uzorku od 1.009 osoba starosti od 12 do 75 godina sprovela Agencija za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja “Oupen sors” od 6. do 11. marta 2015. godine, a koje “Blic” ekskluzivno objavljuje.

Tu ideju u većini podržavaju i muškarci i žene, s tim što je muškaraca nešto više (68,2 odsto) u odnosu na žene (55,1 odsto).

Sve države u regionu odrekle su se obaveznog vojnog roka i prešle na profesionalnu vojsku. Slovenija je, naravno, bila prva. Kasnije Albanija, Makedonija, Crna Gora, Srbija, kao i BiH. Obavezno služenje napustile su i Bugarska, Litvanija, Letonija, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska.

Za ministra odbrane Bratislava Gašića rezultati ankete samo potvrđuju da Vojska Srbije uživa veliko poverenje među građanima.

– Za uvođenjem obaveznog roka sada, međutim, nema potrebe, a nije ni opcija jer je za to potrebno da se obezbede milijarde dinara za osposobljavanje kasarni koje su napuštene, nakon obustavljanja obaveznog služenja vojnog roka, kao i za nabavku opreme. Veće interesovanje mladih za Vojsku rešava se dodatnim uputima na dobrovoljno služenje vojnog roka i tako će biti i u narednom periodu – kaže Gašić za “Blic”.

izvor Blic

Prethodni tekstGRAĐANI DA PREDLOŽE MESTA GDE ĆE SAOBRAĆAJCI DA STOJE
Sledeći tekstRADETA: ŠEŠELJ SE NEĆE DOBROVOLJNO VRATITI U HAG

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime