DA LI STE SPREMNI ZA DANE KOMEDIJE?

0

Tradicionalni 45. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije“ počinju sutra u Jagodini i traju do 27. marta.

Festival će otvoriti akedemik Ljubomir Simović, a Narodno Pozorište Beograd odigraće prvu predstavu u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića, režija Andraš Urban.

ridoljupci
Rodoljupci

Pre više od 150 godina Jovan Sterija Popović gradi ovu svoju tragikomediju sa željom da isceli ali i da obrazuje srpski narod. Evo nas danas, 210 godina od rođenja ovog istinskog rodoljuba, velikog pisca i srpskog prosvetitelja. Njegov komad „Rodoljupci“ čini nam se kao da je pisan sada. Ovo veselo pozorje otkriva nam našu tegobnu nepromenljivost i egoizam. Predstava oštrog rediteljskog postupka Andraša Urbana, skupne igre ansambla Narodnog pozorišta, velike energije, savremenog pristupa i razarajuće isceliteljske istine.

Sat pre početka festivala, koga će najaviti fanfare, u foajeu Kulturnog centra, u okviru   pratećeg programa, biće otvorena izložba „Putujuća pozorišta u Srbiji od druge polovine 19. veka do   1945. godine“

Izložbu priređuje Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Do 27. marta, uz „Rodoljupce“ i Narodno pozorište Beograda, za nagradu „Miodrag Petrović –  Čkalja“ i Statuetu „Jovanča Micić“, koju dodeljuje publika, i nagradu „Mija Aleksić“, koju dodeljuje   stručni žiri, i statuete „ćuran“ za glumu, režiju, scenografiju, epizodnu ulogu. . . takmičiće se pozorišta iz Beograda, Užica, Kragujevca, Šapca i Zrenjanina.

Repetoar od sedam predstava za nagrade sastavila je selektor profesor pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Ivana Vujuć.

Između 32 predstave koje su pregledane, tragalo se za komedijom koja je naš savremenik, za humorom, kako Isidora Sekulić kaže „koji je fina i prefina umetnička suština pri suprotnom kraju, ali   na istoj osovini sa tragikom“, kaže Vujić.

Drugog dana na repretoaru je prestava: „Odumiranje međeda“ Branka Ćopića, adaptacija i songovi   Olga Dimitrijević, reditelj Nemanja Ranković u izvođenju Narodnog pozorišta Užice.

odumiranje medjeda
Odumiranje međeda

Trećeg dana glumci Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca izvešće predstavu „Jelisavetini   ljubavni jadi zbog molera“ Milana Jelića, reditelj Marko Misirača.

jelisavetini
Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera

Predstava „Prs’o“ Remi De Vo, rediteljka Olja Đorđević, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin, na repretoaru je četvrtog dana festivala, a petog „Kidaj iz moje kuhinje“, Rej i Majklu Kuni, rediteljka Andrea Ada Lazić, u izvođenju Šabačkog pozorišta.

prso
Prs’o

Šesta predstava na festivalu je „Razbijeni krčag“ Hajnriha fon Klajsta, režija Igor Vuk Torbica, u izvođenju Jgugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, biće izvedena 26. marta, je „Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića, reditelj Drako Bajić u izvođenju Zvezdara teatar Beograd.

Obrazlažući predstave Vujićeva je istakla da „izabrane komedije, njih sedam, predstavljaju ono što nam je danas preko potrebno, a to je ono na šta nas je upućivao Jovan Sterija Popović – komedija koja spaja isceliteljsku ulogu pozorišta sa njegovom obrazovnom funkcijom“.

„I zato, vezujmo svet, ne rasparčavajmo ga, humorom se borimo za beskonačnu celovitos života, sagledajmo sebe u vremenu iskušenja i postanimo sopstveni savremenici, koji se ne boje sopstvenog stida“, rekla je Vujić.

Ona je istakla da su komedije koje čine izbor ovogodišnje selekcije festivala „predstavnici slobodnog mišljenja i nada da će razum savladati strasti, ali da građanska sloboda danas neće biti sloboda tržišta“.

„Jovan Sterija Popović, naš veliki komediograf, gledajući „Klautrofobičnu komediju“ Dušana   Kovačevića, melanholično bi se osmehnuo i Raselovski primetio „ukoliko činimo dobro bez obzira na to   što tako ne dostižemo sreću, onda i nije važno što smo srećni“, istakla je Vujić.

Selektorka je dodala da „alhemiju komedije čini njena isceliteljska moć“.

U svetu u kome vladaju karteli prodavaca oružja, humor je postupak kojim se bori ugroženo JA, ne suze. Montenj nam mudro poručuje „Život je za one koji osećaju – tragedija, za one koji misle – komedija“, zaključila je Vujić.

Predstave će ocenjivati žiri u sastavu, pozorišni kritičar Raško Jovanović, predsednik, glumica Branka Pujuć i ispred grada Jagodine književnik Živorad Đorđević.

„Zlatnog ćurana“ 45. festivala, za životno delo, najviše priznanje festivala, dobio je glumac Ivan Bekjarov.

Nagrada će biti uručena na otvaranju festivala.

Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime