Da li koristite novi portal „Frilenseri“?

0

Novi portal „Frilenseri“, startovao je 1. jula, a državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić je rekla da su frilenserima sada obezbeđeni bolji uslovi rada.

„Portal je bitan jer predstavlja završnu fazu u pripremi i izradi propisa i kasnije implementaciji rešenja kako bi obuhvatili da se na najbolji način reši pitanje oporezivanja frilensera i ostvarivanje njihovih prava“, rekla je Savičić na predstavljanju novog modela oporezivanja i portala „Frilenseri“ u hotelu „Metropol“.

Ona je istakla da je u radu na donošenju zakonskih okvira učestvovala cela Vlada Republike Srbije, uključujući i Ministarstvo finansija, ali i sve druge institucije zajedno sa udruženjima frilensera.

Savičić je navela da su predstavnici Poreske uprave u saradnji sa svim institucijama radili na razvoju rešenja koje je danas predstavljeno. Cilj je bio, kaže, da se na najjednostavniji način omogući frilenserima da na najbolji način podnesu prijave, ostvare svoja prava, ali i blagovremeno izvršavaju svoje obaveze.

„Svi su se potrudili da iznađu najbolja rešenja. To jeste bio izazov. Morali smo jedni od drugih da učimo u tom procesu, da razumemo šta su potrebe, kako ih rešiti i šta su najoptimalnija rešenja“ rekla je Savičić.

Ona je podsetila da su u radnoj grupi svojim predlozima i sugestijama učestvovala i udruženja frilensera, i da je veoma značajno što su zakonska rešenja bila proizvod apsolutno saglasnosti svih koji su učestvovali u procesu.

„Putem koji je bio dosta edukativan i za jednu i za drugu stranu došli smo do najbolje mogućeg rešenja“, rekla je Savičić podsećajući da je Ministarstvo finansija bilo zaduženo za donošenje propisa.

Ona je istakla i da je Ministarstvo finansija na raspolaganju oko dodatnih konsultacija , pomoći i objašnjenja te da će uvek podržati ovakvu vrstu projekata.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je će putem portala svi koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, odnosno stranom preduzetniku ili firmi, od sad moći da jednostavno prijave i izmire svoje poreske obaveze i dobiju povoljniji poreski tretman.

Portal sadrži niz korisnih alata, kalkulatora i vodiča koji će biti od velike pomoći sadašnjim i budućim frilenserima, bilo da se bave programiranjem, dizajnom, podučavanjem, popravkama, pružanjem pomoći u kući ili drugim poslovi.

 

Foto Ministarstvo finansija

Prethodni tekstAngažujte idealnog pomoćnika za organizaciju vašeg posebnog dana
Sledeći tekstEko straža – Ako može za izbore da se šalje SMS, može i kad je oluja

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime