CEO PRIHOD SA LIKOVNE KOLONIJE U KONČAREVU ZA OBOLELU DECU

0

U porti Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine, čiji je ktitor Dragan Marković Palma sa porodicom, danas je otvorena Prva likovna kolonija na kojoj je učešće uzelo 26 slikara iz cele Srbije. Sav prihod od prodatih slika će ići za obolelu decu. Prvu likovnu koloniju u Končarevu, otvorio je srpski vajar i pripovedač svetskog gasa, akademik Svetomir Arsić Basara

18403727_699578720225568_1529012361160923210_nAKADEMIK BASARA :
VAŽNO JE KOLIKO ĆE DA TRAJE TO ŠTO SMO STVORILI

„ Ovaj Sveti hram je podigao naš veliki privrednik, entuzijasta i pre svega patriota Dragan Marković Palma. To je primer da se u jednim složenim uslovima, koji vladaju u svetu, napravi jedan iskorak u svim oblastima društvenih aktivnosti. Za to treba imati posebnog smisla i dara, a to bogu hvala naš gospodin Marković ima i on zadivljuje celu Srbiju i više, kao uzor i primer“, rekao je akademik Svetomir Arsić Basara.
„ Ova kolonija likovnog stvaralaštva ima višestruki značaj, kao i sam hram. To je u stvari duhovna tvorevina, jer hram nije samo zgrada, nego je pre svega duhovno mesto koje traje više vekova. I to je poruka, odnosno koliko će da traje to što smo stvorili. Siguran sam da će ova likovna kolonija postati institucija. To bi bilo veliko obogaćenje ove sredine, a i cele Srbije i važno je da se stvore dela koja će ostati kao duhovna hrana za sva kasnija pokoljenja, jer mi samo duhom možemo da trajemo kroz vekove, kao što su naši preci, naši Nemanjići, sagradili te predivne hramove, kojima se divi ceo svet. Neka se današnji dan pamti kao istorijski za celu Srbiju i celi srpski narod“ , poručio je akademik Basara.

Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović rekao je da će sav prihod od prodaje slika ići za obolelu decu.18403489_699578750225565_4795990749799808143_n
„ Želimo da u Srbiji bude više zadužbinara koji podižu hramove kao što je to uradio Dragan Marković“ , rekao je gradonačelnik Jagodine i dodao da će ova likovna kolonija postati tradicionalna

Otvaranju Prve likovne kolonije u porti Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine, prisustvovao je njegov ktitor, Dragan Marković Palma sa porodicom, kao i veliki broj građana iz Končareva i Jagodine.
U kulturnom delu programa nasupili su : hor Fakulteta pedagoških nauka iz Jagodine, KUD „Mladost“ iz Končareva, kao i učenici Isidora Miladinović i Milan Nikolić iz OŠ „Ljubiša Urošević“ .
Ova likovna kolonija, čija je tema „ Žitije Svetog Jovana krstitelja“ , a čiji je organizator Crkveno – upravni odbor Hrama, završava se u nedelju 14. maja.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime