Čedomir Jovanović sastao se sa kosovskim premijerom

0

Vlada Kosova je saopštila da je kosovski premijer Aljbin Kurti primio u posetu „liberalnog političara iz Srbije“ Čedomira Jovanovića, piše N1.

Razgovarali su o najnovijim dešavanjima na Kosovu i u Srbiji i odnosima dve zemlje, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Dodaje se da je bilo reči i o potrebi jačanja vladavine prava na Zapadnom Balkanu, značaju demokratizacije društava i institucija, političkom pluralizmu, poštovanju ljudskih prava i nacionalnih manjina kao garanta mira i bezbednosti u čitavom regionu.

Čedomir Jovanović je ranije danas na društvenoj mreži „X“ naveo da se u Prištini sreo s Kurtijem, kojeg, kako je istakao, poznaje 30 godina.

„Kurtija poznajem 30 godina, svašta smo prošli u životu i on i ja, i nakon ovih razgovora i ja verujem da je krv prolivena u Banjskoj poslednja krv koja se proliva u sukobu srpskog i albanskog naroda na Kosovu. Da su kosti koje su ostale tamo i životi koji su izgubljeni poslednja, cena koju plaćamo za istorijski nesporazum naša dva naroda. Stradamo 100 godina i u tome smo isti“, rekao je Jovanović u objavi na društvenoj mreži X.

„Pred nama su izbori i pod kosovskim teretom posrće Srbija. Mora se reći istina i mora se krenuti drugim putem. Svi znate da sam ja tu istinu davno rekao, pre više od 20 godina i zbog toga sam žigosan kao izdajnik. Danas mnogo više ljudi razume da sam uradio ono što sam morao, zato što volim svoj narod i što znam da ne mogu voleti i želeti dobro Srbima, a da nemam snagu da volim i kosovske Albance i pokušam da ih razumem“, rekao je on i dodao da danas „veruje i u naše društvo i njegovu sposobnost da podrži političke promene koje su nam potrebne kako bi svi na Kosovu našli svoj mir, a mi pravo na novi početak“.

On je istakao da posle razgovora s kosovskim premijerom veruje da je „krv prolivena u Banjskoj“ poslednja koja je prolivena između dva naroda.

 

Foto Vlada Kosova

Prethodni tekstNestala Vanja (14) iz Skoplja nađena mrtva, oglasila se policija
Sledeći tekstKoje evropske gradove možete posetiti na kraćem putovanju?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime