CARSKI REZ SE NE SME RADITI NA ZAHTEV

0

Najčešće komplikacije zahvata su infekcija, gubitak krvi, teško zarastanje rane i povećana intraoperativna i postoperativna opasnost od tromboze. Kod beba je povezan s većom mogućnošću astme, alergija i hroničnih upalnih bolesti creva.

Carski rez podrazumeva operativno dovršenje trudnoće za koje je potrebna indikacija/medicinski razlog. S obzirom na situaciju unutar koje dolazi do razloga za carski rez, razlikujemo hitne i planirane (elektivne) operacije. Carski rez je ozbiljna operacija povezana s mogućim rizicima i komplikacijama. Najčešće komplikacije zahvata su infekcija, gubitak krvi, teško zarastanje rane i povećana intraoperativna i postoperativna opasnost od tromboze.

Oporavak porodilje zahtevniji je nego posle vaginalnog porođaja, a za potpuni oporavak treba nekoliko nedelja. U bolnici se obično ostaje pet dana. Nakon operacije problemi ostaju još neko vreme, prilikom kašljanja ili smejanja, a moguće su i tegobe prilikom sedenja ili stajanja.

Vaginalni porođaj manje je rizičan za porodilju, a ima i niz prednosti za novorođenče. Tako vaginalno rođena deca imaju manji rizik od perzistentne plućne hipertenzije, astme, alergija na hranu i različitih drugih alergija, intolerancija laktoze i dijabetesa. Takođe, izgleda da se majke lakše zbližavaju s decom nakon vaginalnog porođaja zbog neprekinutog kontakta i osjećaja bliskosti s procesom rađanja. Također, uspešnost dojenja veća je kod ovako rođene dece.

Piše: Senka Sabolović Rudman

detinjarije.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime