„BUREK“ U JAGODINSKOM BIOSKOPU

0

Domaći film „BUREK“ možete pogledati u jagodinskom bioskopu od 16. do 22. maja u 20.00.

Glavne uloge su poverene braći Sergeju i Branislavu Trifunoviću. Autor, koji godinama živi u Njujorku, ipak bira teme koje su vezane za njegov zavičaj i rodni Beograd.
– Sa Sergejem sam radio na filmu „Ljubav“, a s Banetom na „Tamo i ovde“, bio sam jedan od producenata. Oni su pojedinačno i u tandemu sjajni. Meni i ekipi je jedini problem bio da se ne smejemo tokom snimanja, toliko su bili dobri u komediji – u jednom trenutku sam video da se kamera trese, jer snimatelj nije mogao da se uzdrži od smeha – kaže reditelj, Vladan Nikolić.

Slično kao i u filmu „Ljubav“, koprodukcija i saradnja za „Burek“ ponovo je međunarodna.
– Snimali smo u malom mestu 250 kilometara od Atine i aerodroma, tako da su svi glumci morali da se dovezu do tamo – a stizali su iz Amerike, Engleske, Atine, Kipra i Srbije. Kamere i rasveta stizali su iz Nemačke, scenografija i lokacija – taverna, kompletno je, od nule, izgrađena na plaži.

„Burek“ je komedija koja govori o ekonomskoj krizi. Na veoma originalan i duhovit način, glumci iz različitih zemalja predstavljaju svako svoj narod. U svemu tome, svako od tih likova upoznaje nekog novog ko mu menja život. A upoznaju se na porciji bureka.
– Odavno sam hteo da napravim pozitivan film o nečemu što spaja ljude, nečemu što svi delimo, a hrana pruža dobru priliku za takvu priču. O bureku sam počeo da razmišljam kad sam putovao po Grčkoj i Turskoj. Dve zemlje koje su istorijski i politički obično suprotstavljene, ali dele toliko toga, naročitu hranu – naravno, sve je to posledica vladavine Otomana, ali njih više nema, a burek nam je ostao. To razmišljanje o bureku može da ide i dalje, na zemlje bivše Jugoslavije, pa i Izrael, zemlje severne Afrike. Svi mi imamo burek, a kad ja mislim na burek, ne mislim na Otomane, nego na burek i jogurt iz beogradske pekare ili dobre uspomene iz Grčke i Turske – kaže Nikolić i dodaje:
– Ovo je totalno nepretenciozan film. Svi znamo kakva je realnost oko nas i u svetu, i ima dovoljno filmova koji se bave tom problematikom na dramski i ozbiljan način, pa se nadam da će „Burek“ uspeti da publiku transportuje na to malo grčko ostrvo na 90 minuta, s tim neobičnim likovima, i da će iz bioskopa izaći dobro raspoloženi – zaključuje Nikolić.

Međunarodnu ekipu čine Vilijam Liroj, Katerina Misihroni, Džejson Grečanik i Jorgos Nanuris.

kurir.rs

Prethodni tekstJAGODINA – JAVOR 0:0
Sledeći tekstU SVILAJNCU „PRIMADONE“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime