Budimović: Do petka eutanazirano oko 18.000 svinja

0

Do petka je eutanazirano oko 18.000 svinja, rekao je sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

Sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je danas da je afrička kuga svinja donela brojne probleme, kao i da dolazi period kada je pitanje šta će se dešavati i sa cenom svinjskog mesa i sa brojem svinja.

Budimović je dodao da je problema u proizvodnji svinjskog mesa bilo i pre pojave afričke kuge svinja, jer smo u 2023. godinu ušli sa nekih 2.670.000 svinja, što je za preko 200.000 manje nego 2022. godine.

„Nije nam trebalo ovo, svakako ovo će biti jedna teška borba da se održi proizvodnja svinja i svinjskog mesa, a vidimo i da u Evropi se dešavaju velike promene – smanjen je broj krmača za nekih 500.000 za svega godinu dana. Cena svinjskog mesa je porasla i sada je nekih 3,3 evra po kilogramu, a bila je 2,3 evra”, napomenuo je on i poručio da dolazi period kada je pitanje šta će se dešavati i sa cenom i sa brojem svinja.

PRANJE, ČIŠČENJE, DEZINFEKCIJA

Na pitanje da li to znači da je i čovek prenosilac, Budimović je rekao da jeste i čovek, ali i proizvodi, odnosno hrana.

Kaže da farmeri dobro znaju simptome bolesti, ali napominje da je važno da znaju kako da spreče njeno širenje, odnosno da svinje ne drže na na otvorenom prostoru, da komšije ne dolaze u ekonomski deo domaćinstva, i da se radi dezinfekcija.

„Nije dezinfekcija samo sipanje dezinfekcionog sredstva u blato ili po oboru koji nije očišćen, mora da se opere i očisti i tek onda dezinfikuje. Nije samo sunđer natopljen dezinfekcionim sredstvom dezobarijera, to mora da se menja”, naglasio je on.

Prenosioci bolesti su i glodari, pa je zbog toga deratizacija veoma važna, istakao je on i dodao da smatra da sistemska deratizacija sada ne bi bila rešenje, jer stručne službe koje bi ulazile u ekonomska dvorišta i postavljala mamce, dodatno bi širile bolest.

 

Izvor Politika

Foto RTS

Prethodni tekstU toku vožnje na ringišpilu deo konstrukcije povredio tri osobe
Sledeći tekstMajur bez uličnog svetla, meštani apeluju da se problem reši

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime