BRNABIĆ: POTREBNO JE VREME DA SE EFEKTI ODRAZE NA GRAĐANE I PRIVREDU

0

Nova ministarka državne uprave Ana Brnabić rekla je da je poziv u Vladu Srbije došao zbog iskustva koje ima u vezi sa reformom lokalne samouprave, gostujući na N1 televiziji.

Na pitanje da li će državna uprava biti efikasna, Brnabić kaže da je i prethodna ministarka radila u prethodnom periodu i da ima stvari koje su vidljive za građane.

„Ne bih se složila da ništa nije urađeno, postoje stvari koje su vidljive za građane. Recimo elektronski upis u vrtić, novorođenu decu elektronski možete da prijavite. Želimo što više elektronskih servisa za građane i privredu, da se ne ide na šaltere, da sve što može državna administracija bude obavezna sama da sakupi. Pored toga, obuka državnih službenika, uradićemo ono što je urađeno sa reformom građevinskih dozvola.“

Brnabić ističe da je timski rad u Vladi veoma značajan, jer postoje zakoni koji se ne tiču samo jednog ministarstva.

„Recimo, zakon o finansiranju lokalnih samouprava je u nadleženosti minstarstva finansija i mi ćemo sarađivati sa njima. Naled je kritikovao taj zakon, kao i SKGO, mene raduje što je ministarstvo ostalo otvoreno za te primedbe kao i kabinet premijera, da se nacrt promeni kako bi se usvojile neke kritike. Nacrt zakona koji sam ja videla u subotu je mnogo bolji od onog koji je bio u opticaju“, kaže ministarka.

Kako je rekla, nada se da će neki stavovi Naleda „ući u Vladu“, jer su do sada imali konstruktivno partnerstvo i napravili dosta uspeha.

„To je energija koju je premijer želeo, neću zastupati stavove Naleda, ali očekujem da sarađujemo, kritike da budu konstruktivne, sa predlozima rešenja“.

O budućim koracima, Brnabić kaže da će biti mnogo više fokusa na javno privatno partnerstvo.

„Treba da koristimo finansije iz privatnog sektora, prvenstveno za projekte komunalne infrastrukture, sve što može da se finansira od strane privatnih investitora, a ne mora iz budžeta, a ostaje u vlasništvu lokalne samouprave, treba da se finansira od strane javno privatnog partnerstva“.

Govoreći o broju ljudi koji treba da napuste javnu upravu, Brnabić kaže da mora da pogleda analize gde treba da se smanji broj zaposlenih, gde da se poveća, a gde je potrebna obuka kako bismo dobili efikasnu i ljubaznu upravu.

„Drugačiji su prioriteti kada uđete u kabinet, vidite koliko stvari treba da se uradi, neke stvari nisu vidljive za građane, ali za privredu jesu, potrebno je vreme da se efekti odraze na građana i privredu. Razlika je kada kritikujete iz ugla privrede ili građana, najvažniji je dijalog, ne samo kritika već da čujemo rešenja, svi zajedno da vidimo šta treba da da se uradi i da krenemo napred“, kaže Ana Brnabić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime