Borel: Imamo dogovor – Srbija neće da izdaje tablice, Kosovo obustavlja radnje

0

Šef evropske diplomatije Žozep Borel saopštio je da su se pregovarači Srbije i Kosova dogovorili o merama kako bi se izbegla dalja eskalacija. „Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila“, dodao je Borel, prenosi N1.

„Imamo dogovor. Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa“, naveo je Borel na Tviteru.

Borel je zahvalio Miroslavu Lajčaku na „napornom radu“ i dodao da će pozvati dve strane da razgovaraju o narednim koracima.

„Ja i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastavićemo da olakšavamo proces normalizacije odnosa i redovno obaveštavamo države članice EU i partnere o napretku koji su strane postigle“, dodaje se u saopštenju Žozepa Borela.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da dogovor u Briselu znači da nema nikakve kaznene politike prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama i da od četvrtka neće biti kazni od 150 evra.

Prištinski pregovarač Besnik Bisljimi naveo je da bi nakon dogovora „trebalo nastaviti intenzivne razgovore o predlogu EU, koju podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa“.

Prethodni tekstBez grejanja deo grada kod Pošte u Jagodini
Sledeći tekstVoze pod dejstvom tableta, kanabisa…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime