BOGOLJUB MITIĆ (ĐOŠA) VEČERAS NA JAGODINSKIM DASKAMA!

0

Večeras, drugog dana Festivala, na repertoaru je predstava Šabačkog pozorišta “Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka” u adaptaciji i režiji Aleksandra Lukača.

Reditelj podseća da delo poznatog češkog pisca Jaroslava Hašeka “Doživljaji dobrog vojnika Švejka” i danas slovi kao jedan od najvažnijih antiratnih romana dvadesetog veka.”

post
Bogoljub Mitić

– Sledeći sudbinu svog, Češkog, naroda koji je bio slabo zainteresovan za Austrougarsku, Jaroslav Hašek je uspeo da stvori karakter dobrog vojnika Švejka.

Specifičnost piščevog humora jeste u činjenici da taj otpor nije revolucionaran nego upravo obratno, naivno oduševljen austrougarskom vojnom mašinerijom. Dakle, osnovna poluga komedije je u ovom slučaju ta koja suočava jednu pretencioznu, nehumanu birokratiju sa logikom malog, naivnog čoveka koji sebe predstavlja kao idiota, mada čitalac zauvek ostaje zapitan koliko je to istina a koliko svesna taktika preživljavanja – kaže Lukač

Aleksandar Lukač dalje napominje da se u adaptaciji služio svim mogućim sredstvima improvizovanog pozorišta.

– Pokušali smo da sledimo pre svega duh Jaroslava Hašeka, dopunjavajući njegove anegdote sopstvenim, na žalost, brojnim iskustvima koja svedoče o apsurdnosti rata i ogromne globalne mašinerije koja taj rat pothranjuje. Naravno, radnja predstave je smeštena u naivno pozorište Švejkovog kabarea, upravo zato što nam nije promaklo da i samo pozorište ume sebe da shvati previše ozbiljno kada se bavi ozbiljnim temama – naglašava reditelj.

Kostimografija: Selena Tomašević, muzika: Miroljub Aranđelović-Rasinski
i koreograf: Petar- Pjer Rajković

Uloge tumače Bogoljub Mitić, Lazar Maksić, Miloš Vojnović, Ivana Jokić, Slađana Pajčić, Sijniša Maksimović, Deana Kostić i mnogi drugi.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime