Besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju

0

Ministarstvo zdravlja i Fondacija „Nije svejedno“ kompanije Nektar predstavili su besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju.

Kako se navodi u njihovom zajedičkom saopštenju, besplatan nacionalni broj je 0800 333 030 i aktivan je u okviru Centra za vantelesnu oplodnju.

Putem tog broja svi građani Srbije kojima je potreban savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje i procedurama lečenja ili neophodnim dokumentima, moći će svakim radnim danom od 9 do 20 časova da se jave i besplatno dobiju podršku, kao i odgovore na sva pitanja. Odgovore će dobijati od strane Udruženja “Šansa za roditeljstvo”, ali i psihološku podršku koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za vantelesnu oplodnju.

U okviru projekta, koji zajedno sprovode Ministarstvo i Fondacija „Nije svejedno“, do kraja godine biće osnovana i Savetovališta za vantelesnu oplodnju u dva doma zdravlja u Beogradu, a kasnije i širom Srbije.

U saopštenju se navodi da je kreiran i Vodič sa jasnim koracima kako proći kroz proces vantelesne oplodnje, a koji će biti distribuiran u domovima zdravlja širom zemlje.

Osim toga, biće obezbeđena i vozila kojima će tim lekara moći da obilazi manja mesta i pruži svu moguću zdravstvenu podršku iz te oblasti.

Procenjuje se da svaki šesti par u Srbiji ima problem da prirodnim putem dobije potomstvo.

Ove nedelje obeležava se Evropska nedelja (NE)plodnosti koja ima za cilj informisanje građana o problemu neplodnosti, kao i pozivanje na veću svest i politiku podrške u cilju rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti širom Evrope.

Novosti.rs

Prethodni tekstZbog nasilja na auto-putu osuđeno 11 osoba
Sledeći tekstPreminuo legendarni muzičar Ivica Maksimović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime