ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: NEZAKONITA BRUTALNOST POLICIJE

0

Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) najoštrije osuđuje prekomernu upotrebu sile od strane policije prema građanima koji su učestvovali na demonstracijama, saopšteno je iz komore.

AKS je ocenila danas da je, u brojnim slučajevima, primena policijskih ovlašćenja bila nezakonita, brutalna i nesrazmerna potrebi zbog koje se preduzimala.

„Bez obzira na činjenicu da je pravo na okupljanje i izražavanje mišljenja bilo zloupotrebljeno od strane pojedinih neodgovornih i organizovanih grupa koje su se nasilnički ponašale, Advokatska komora Srbije ukazuje da u svakoj situaciji policija ima veći stepen odgovornosti od samih učesnika protesta“, stoji u saopštenju koje je potpisao predsednik AKS Viktor Gostiljac.

AKS navodi da policija, u skladu sa Zakonom o policiji, predstavlja organizovan način obavljanja zakonom uređenih poslova, koja pri obavljanju svojih dužnosti mora poštovati Ustavom zajamčena ljudska prava i druge zaštićene vrednosti u demokratskom društvu, i shodno tome uvek upotrebiti najblaže sredstvo prinude kojim se može postići zakoniti cilj.

Upravni odbor AKS smatra da je primena sile koja nije zakonita, opasnija od protivzakonitog ponašanja neodgovornih pojedinaca, prenosi Danas.

Prethodni tekstU NOVOM PAZARU PREMINULO 10 OSOBA
Sledeći tekstPALMA : PRIŠTINA NOVIM ZAHTEVIMA ŽELI DA PONIŠTI BRISELSKI SPORAZUM I REZOLUCIJU 1244

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime