ADVOKATI NASTAVLJAJU PROTESTE

0

AKS želi da pitanje poreskih obaveza advokata reši s Ministarstvom finansija, a ostale zahteve s Vladom Srbije a ne s Ministarstvom pravde. Predlog Ministarstva finansija može dovesti do prihvatljivog rešenja, ali nema osnova za bilo kakvo uslovljavanje prekidom protesta advokata, saopštila je Advokatska komora Srbije posle sednice Upravnog odbora, održane juče u Čačku.

Advokati su jasno stavili do znanja da je rešavanje pitanja paušalnog oporezivanja samo jedan od zahteva protesta i istakli da se obustava rada nastavlja do ispunjenja zahteva.

„Advokatska komora Srbije želi da pitanje poreskih obaveza advokata reši s Ministarstvom finansija, kao nadležnim ministarstvom u što kraćem roku, jer su se za to stekli realni uslovi, a ostale zahteve želi da reši s Vladom Republike Srbije, jer Ministarstvo pravde, do sada, nije pokazalo ni najmanje volje za rešenje problema”, navodi se u jučerašnjem saopštenju koje je potpisao potpredsednik AKS-a Zoran Jevrić.

O predlogu „sporazuma o preduzimanju aktivnosti u cilju prevazilaženja problema”, koji su zajednički ponudili Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde, najpre su se u petak izjasnile sve regionalne advokatske komore, a juče je na sednici UO AKS-a u Čačku ocenjeno da je pozitivno što su započeli pregovori između advokature Srbije i Ministarstva finansija.

„Pozitivno je što je Ministarstvo finansija uočilo i prihvatilo kao osnovane zahteve advokature Srbije u pogledu poreskog položaja advokata. Pozitivno je i to što je Ministarstvo finansija ocenilo da su poreske obaveze advokata u 2014 godini povećane na nezakonit način i bez ikakvih ekonomskih pokazatelja. Zato advokatura Srbije ukazuje da predloženo povećanje do 10 odsto u ukupnom iznosu za sve poreske obaveze u 2014. u odnosu na 2013. godinu može biti predlog koji će u pregovorima između Advokatske komore Srbije i Ministarstva finansija dovesti do prihvatljivog rešenja nastalog problema, s tim da nema osnova za bilo kakvo uslovljavanje i postavljanje ultimatuma prekidom protesta advokata obustavom rada”, navodi se u sinoćnjem saopštenju.

Zatim se ističe da je poreski položaj advokata je samo jedan od zahteva advokata i to treći po redu.

„Polazeći od odluke Skupštine Advokatske komore Srbije od 13. 09. 2014, kojom je poreski položaj advokata samo jedan od protestnih zahteva, kao i činjenice da je predmet predloženog sporazuma isključivo ovaj zahtev, to se rešavanje ovog zahteva ne može vezivati za prekid obustave rada advokata dok se ne reše i ostali zahtevi iz odluke Skupštine Advokatske komore Srbije od 13. 09. 2014. a čije rešavanje je u nadležnosti Ministarstva pravde, koje izbegava da one zahteve koji su iz njegove nadležnosti reši sa advokatima”, ističe se u saopštenju.
(Politika)

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime