9. ANIMATOR FEST/ EVROPSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA DECE I MLADIH

0

Animator fest – evropski festival animiranog filma dece i mladih održaće se od 1. do 5. septembra 2021. godine uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Jagodine i Filmskog centra Srbije.
Animator fest je međunarodni festival koji se fokusira na dečiju produkciju animiranih filmova i autorski animirani film. Svakog septembra u tri takmičarska programa predstavlja vrhunsku produkciju kratkih animiranih filmova iz centralne i istočne Evrope, evropskih dečijih i omladinskih filmova i pažljivo odabranih međunarodnih filmova za decu i tinejdžere. Publika svih uzrasta i ove godine imaće priliku da uživa u bogatom filmskom programu, kao i brojnim događajima poput razgovora sa autorima, predavanjima, okruglim stolovima, radionicama, izložbama, koncertima i neformalnim okupljanjima .
Cilj Animator festa je da bude žarište susreta stručnjaka iz regiona i sveta, da privuče interesovanje lokalne javnosti i skrene pažnju na umetnost animiranog filma.

/PROGRAM/

Na ovogodišnji festival je pristiglo 1285 filmova od kojih je selekciona komisija izabrala 90 filmova za 4 takmičarske kategorije; Filmovi dece do 15 godine, Filmovi mladih od 15 do 18 godina, Filmovi za decu i mlade/ studentski filmovi i Filmovi za decu i mlade/ autorski filmovi

U sastavu međunarodnog žirija devetog animator festa radiće:
• Fernando Galrito, (Fernando Galrito) Lisabon, Portugalija
Profesor na ESAD Škola za umetnost i dizajn/ Kaldas da Rainja – Politehnika u Leiriji
Umetnički direktor Međunarodnog festivala animacije MOSTRA Lisabon
Profesor na ESADA – Školazaumetnost i dizajn u Andaluziji
• Koke Riobo /Coke Riobóo/ Madrid, Španija
Reditelj animiranih filmova i kompozitor
• Andres Domenek Alkaide /Andrés DomenechAlcaide/ Granada, Španija
DoktorUniverziteta u Granadi, Španija

/Prateći programi/

Masterklas radionica animacije„ANIMACIJA, MUZIKA I POEZIJA – Fernando Galrito i Radostina Nejkova

Tokom radionice animacije, učesnici će rekreirati muzičke i pesničke forme kroz različite tehnike animacije. Učesnici će upoznati i unaprediti klasične i inovativne tehnologije animacije. Takođe ćenaučiti kako vizualizovati zvukove i stvarati poetske slike.

NARATIVI BUDUĆNOSTI
Radionica Vojina Vasovića

Ideja radionice je da ukaže na potencijale tehnološke revolucije kroz koju prolazimo i analizira moguće doprinose te revolucije na polju pričanja priča. Učesnici će zajedno sa predavačem probati da stvore nove narative na osnovu svojih predviđanja budućnosti. Nakon osvrta na 7 univerzalnih tema, probaćemo da ustanovimo da li će čovečanstvo pronaći osmu temu. Da li će nas tehnologija osloboditi nečega ili postati sredstvo za bavljenje našim emotivnim nedostacima? Diskusija na temu: – Šta su nove teme koje o kojima ćemo pričati u budućnosti? – Šta možemo sa tehnologijom danas a da nismo mogli juče?

Stop trik radionica animacije Koke Riobo

MONSTRA Lisabon – festival u gostima,
Projekcija izabranih filmova lisabonskog festivala Monstra u susret 20- tom izdanju festivala. Program predstavlja Fernando Galrito, umetnički direktor festivala

U delu pratećih programa održaće se i brojni muzički programi u kojima tradiconalno učestvuju mladi jagodinski muzičari, rok bendovi i polaznici Muzičke škole „Vladimir Đorđević“.

Animator fest nudi raznovrstan takmičarski program, od dečijih filmova do filmova za decu i mlade, to je festival za čitavu porodicu, mesto okuljanja ljubitelja animacije, mesto susretanja starih i novih gostiju, mesto gde se razmenjuju iskustva i prave planovi za dalju saradnju među pojedincima i studijima animacije.

 

 

Prethodni tekstProtestni skup „Odbranimo Rekovac“ zakazan za 3. septembar
Sledeći tekstRukometašice Jagodine najbolje na Svesrpskom kupu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime